Na co si Češi nejčastěji půjčují?

22.03.2018 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


V Česku je půjčkám obecně nakloněno 83 % lidí. Na rozmary si však půjčovat odmítají. Na co tedy využívají peníze nejčastěji?

Půjčku by si v určité životní fázi nebo situaci vzala naprostá většina Čechů. Průzkum společnosti Cofidis mezi 525 respondenty ukázal, že lidem dávají největší smysl půjčky na dlouhodobější projekty. U žen je to rekonstrukce bydlení a zejména u mužů pořízení automobilu. Naopak na jednorázové financování Vánoc, svatby nebo nákupu oblečení by si půjčili spíš výjimečně.

Na co si rozhodně nepůjčovat?

Vůbec nejméně lidí by si půjčilo na financování Vánoc, dále na nákup oblečení a potřeb pro volný čas, zařízení svatby a nákup dovolené. Ve všech těchto případech by si vzala půjčku maximálně 3 % respondentů.

Úvěry na bydlení a rekonstrukci

Podle výsledků průzkumu Češi preferují půjčky na dlouhodobější projekty. Vůbec nejvíce lidí, téměř 60 %, by si vzalo úvěr na pořízení nebo rekonstrukci bydlení, přičemž nejvíce nakloněni jsou mu hlavně mladí lidé a páry. „Pořízení a oprava bydlení jsou podle našich průzkumů nejčastějším účelem také u sdílených půjček, které si berou partneři společně, aby tak dosáhli na výhodnější podmínky úvěru,“ říká Cyril Křůpala, obchodní a marketingový ředitel Cofidisu.

Leasing na auto?

Za dlouhodobou investici lze považovat i pořízení auta či motocyklu, na které by si vzalo půjčku 28 % lidí. Větší ochota půjčit si na auto či motorku je podle očekávání u mužů, pro byla téměř třetina. Ženy už tak nadšené nejsou, s takovou půjčkou by souhlasila jen necelá čtvrtina z nich. Překvapivé je, že na koupi auta si je ve srovnání s ostatními ochotno půjčit výrazně více lidí s vysokoškolským vzděláním. Oproti respondentům se základní školou dokonce dvojnásobně.

Půjčky, spotřebitelské úvěry - na co si Češi půjčují

zdroj: Shutterstock

Jak financovat školu a zdraví?

Pomyslný bronz obsadily záležitosti týkající se zdraví. Financovat nákladnou léčbu nebo operaci prostřednictvím půjčky by byla ochotna téměř pětina lidí, výrazně nakloněnější jsou přitom této možnosti lidé z velkých měst a vůbec nejvíce v Praze. Podobně otevření jsou obyvatelé hlavního města i půjčce na vzdělávání. Úvěr například na jazykový kurz by si vzala více než desetina z nich, což je oproti zbytku republiky výrazný nadprůměr.

Pozor na akutní případy

Kromě těchto nejčastějších případů by si ovšem nemalá část lidí vzala půjčku také na pokrytí nečekaných událostí. Neplánované výdaje by úvěrem pokrylo 15 % lidí, o něco méně by půjčkou řešilo i běžný provoz domácnosti při finanční tísni nebo splacení jiného dluhu. Ve všech třech situacích takový postoj výrazně častěji vyjádřili lidé se základním vzděláním a také ve věku okolo 30 let. „Právě v těchto akutních případech bývají klienti méně pečliví a obvykle nevěnují takovou pozornost úvěrovým podmínkám. Je proto velmi důležité, aby se obrátili na ověřeného poskytovatele úvěrů, který nabízí transparentní podmínky a kvalitní zákaznický servis,“ říká Cyril Křůpala z Cofidisu.

Na co by si Češi vzali úvěr – TOP 10

Podíl

Investice do bydlení, opravy, rekonstrukce.

58 %

Nákup automobilu, motocyklu.

28 %

Financování událostí týkajících se zdraví (léčba, operace).

18 %

Nákup nábytku, bílé techniky.

15 %

Nečekané výdaje (oprava domácích spotřebičů atp.).

14 %

Nákup elektroniky a spotřebního zboží.

11 %

Splacení dluhu.

7 %

Financování vzdělání (jazykové kurzy apod.).

6 %

Běžný provoz domácnosti (ve finanční tísni).

5 %

Financování pohřbu.

4 %

Jak na nenadálé události? Mimořádnou okamžitou pomocí!

Mimořádná okamžitá pomoc je řazena mezi dávky hmotné nouze. Ty jsou pak samozřejmě určeny pro sociálně slabší rodiny i jednotlivce. Nárok na ně mají ti, kterým kvůli nedostatku financí hrozí vážná újma na zdraví nebo vyloučení ze společnosti. Využívají se pak i tehdy, když potřebujete zabezpečit nezaopatřené dítě do 26 let.

O mimořádnou okamžitou pomoc si mohou ale zažádat i ti, které postihla živelná pohroma v podobě havárie, povodně nebo požáru, kvůli čemuž došlo ke způsobení (nejen) majetkové ujmy. Osoba či rodina, které je žádost o dávku schválena, má nárok na jednorázové vyplacení 51 150 Kč. Zažádat si poté musíte na pobočce úřadu práce, která spadá pod vaše trvalé bydliště.

Jak předcházet zadlužení se?

Nejlepší, co můžete v tomto ohledu udělat, je samozřejmě vůbec si nepůjčovat. A pokud je to nutné, tak ideálně pouze od rodinných příslušníků či od seriózních bankovních či nebankovních společností. Důležité je zde navíc i důkladné čtení smluv a podmínek úvěru.

Dobré je také nezapomenout na šetření a vytvoření si finanční rezervy. Spořit si můžete na běžný nebo spořicí účet, terminovaný vklad, do stavebního spoření anebo třeba i do obálky v šuplíku. Aby vás pak některé nenadálé situace, jako je např. vyhazov ze zaměstnání, tolik nepřekvapili, je dobré mít našetřenou alespoň částku v hodnotě 3 – 6 měsíčních platů.

zdroj: Cofidis

Čtěte také:

Co je dobré vědět o mimořádné okamžité pomoci?

Jaké půjčky využít na studium?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY