Generali loni zvýšila zisk na rekordních 4,9 miliardy eur

15.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 15. března (ČTK) - Italská pojišťovna Generali loni zvýšila provozní zisk o 2,3 procenta na rekordních 4,89 miliardy eur (124,3 miliardy Kč). Hospodaření podpořily hlavně aktivity v oblasti životního pojištění, investic a správy majetku a snížení nákladů. Generali je třetí největší pojišťovnou v Evropě a působí i na českém trhu. Firma dnes také uvedla, že navrhne zvýšit dividendu o šest procent.

Čistý zisk se zvýšil o 1,4 procenta na 2,1 miliardy eur. Předepsané pojistné se ale o 0,2 procenta snížilo a dosáhlo 68,54 miliardy eur.

Míra solventnosti pojišťovny se zvýšila na 230 procent ze 194 procent v roce 2016. Čím vyšší je tento údaj, tím je méně pravděpodobné, že bude mít podnik problémy se splácením závazků. Analytici očekávali míru solventnosti 217 procent.

Provozní zisk divize životního pojištění vzrostl o 1,8 procenta. V divizi neživotního pojištění ale o 4,9 procenta klesl, protože Generali kvůli škodám způsobeným přírodními katastrofami musela za loňský rok vyplatit 416 milionů eur. Loni pojišťovny kvůli hurikánům, zemětřesení a požárům vyplatily rekordních 135 miliard USD (2,8 bilionu Kč), informovala agentura Reuters.

Generali má v plánu prodat své aktivity ve 13 zemích, ve kterých nevidí příležitost k dalšímu růstu, a použít zisk z prodeje na expanzi dalších aktivit, zejména v oblasti správy majetku. Hlavním akcionářem Generali je italská Mediobanca.

Skupina Generali patří mezi největší světové pojišťovny a ve více než 60 zemích má zhruba 71.000 zaměstnanců a 57 milionů klientů. Vedle západní, střední a východní Evropy také působí v Asii. Ve střední a východní Evropě pojišťovna podniká prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding, jejíž součástí je v České republice také Česká pojišťovna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK