Platební bilance ČR byla ve 4.čtvrtletí ve schodku 682 milionů Kč

16.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil v loňském čtvrtém čtvrtletí ve schodku 682 milionů korun. Za celý rok byl podle revidovaných čísel v přebytku 54,16 miliardy korun zásluhou téměř stomiliardového přebytku v prvních třech měsících loňského roku. V dalších třech čtvrtletích byla bilance schodková. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

\"Bilance běžného účtu platební bilance skončila ve čtvrtém čtvrtletí 2017 téměř vyrovnaná,\" uvedla v komentáři ČNB. Na finančním účtu převážily výpůjčky ze zahraničí nad půjčkami do ciziny o 7,7 miliardy korun, na běžném a kapitálovém účtu půjčky převýšily nad výpůjčkami o 28,8 miliardy korun.

Bilance zboží a služeb byla ve čtvrtém čtvrtletí přebytková ve výši 66,5 miliardy korun. \"Zvýšily se především příjmy z přenosu elektrické energie a služeb telekomunikací doprovázené poklesem dovozu opravárenských služeb. V poklesu aktiva bilance cestovního ruchu se promítl meziroční nárůst výdajů českých občanů na zahraniční cesty,\" uvedla centrální banka.

Přebytek kapitálového účtu 29,5 miliardy korun podpořily příjmy z rozpočtu Evropské unie. \"Ve vládním sektoru se uskutečnily splátky dříve přijatých úvěrů a čistý odliv zdrojů byl ve výši 0,4 miliardy korun,\" doplnila ČNB.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK