Cena ropy Brent se vrátila nad 70 dolarů za barel

23.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 23. března (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent se poprvé od konce ledna vrátila nad hranici 70 dolarů za barel. Ke zdražování ropy přispěla Saúdská Arábie, která se vyslovila pro delší omezování dodávek suroviny na trh.

Krátce před 17:00 SEČ vykazovala cena Brentu nárůst o 1,8 procenta na 70,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 1,9 procenta na 65,60 dolaru za barel.

Za růstem cen ropy stojí rovněž zvýšené napětí mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Od začátku týdne si Brent připisuje zhruba šest procent. To představuje jeho nejvýraznější týdenní nárůst od loňského července, napsala agentura Reuters.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se předloni dohodla, že sníží těžbu o 1,2 milionu barelů denně. K ujednání se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které slíbily produkci omezit o dalších 558.000 barelů denně.

Dohoda je prozatím sjednána do konce letošního roku. Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih nicméně v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že spolupráce při omezování dodávek ropy na trh bude zapotřebí také v příštím roce.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent květen 69,03 68,91 New York - NYMEX WTI květen 64,40 64,30

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK