5 výhod stavebního spoření, díky kterým zhodnotíte své peníze

24.04.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Chcete své peníze zhodnotit, ale bojíte se investic a spořicí účty a terminované vklady podle vás moc nevynášejí? Není to jen váš názor. Co ale stojí za to, je stavební spoření.

Stavební spoření bylo dříve velmi oblíbené, ale potom se zájem o něj ztratil bůhvíkam. V posledních pár letech ale zažívá opět velký bum a celkově je hodnoceno jako nejlepší finanční produkt při poměru výnos a bezpečnost. V čem je jiné než spořicí účty a terminované vklady?

1. Vyšší úrok

Se spořákem se stěží dostanete na 1 %. Museli byste spořit desetitisíce měsíčně, abyste se dočkali výnosu, který by byl aspoň trochu přijatelný. Termínované vklady jsou na tom s úrokovou sazbu o něco lépe – lze se dostat až na 3 %. S tím rozdílem ale, že zde potřebujete splnit alespoň minimální výši vkladu, která může být 5000 Kč, ale také klidně 500 000 Kč. Nepřispíváte si navíc pravidelně, ale pouze zmíněným jednorázovým vkladem. Peníze na rozdíl od spořicího účtu nesmíte využít do doby, dokud neskončí smlouva.

Stavební spoření je pak na pomezí těchto produktů. Přesto má ale nejpřijatelnější zhodnocení. Plno stavebních spořitelen totiž nabízí úrok, který převyšuje 3 %.

Srovnání stavebního spoření 2018

Název produktu

Roční zhodnocení

Wüstenrot Kamarád a Kamarád+

Až 3,95 %

Raiffeisen

Až 3,576 %

MPSS Premie 2000, Mopísek, Spoření středního věku

Až 3,517 %

ČMSS Spoření pro děti

Až 3,50 %

SSČS Standart online

Až 3,384 %

MPSS Mopy Junior

Až 3,22 %

RSTS SPOŘENÍ S 171 online

Až 3,141 %

SSČS Standart

  Až 3,129 %

MPSS Moudré spoření

  Až 3,125 %

ČMSS Aktiv spořící

  Až 3,017 %

Pozn. autora – tabulka zobrazuje aktuálně nejvýhodnější nabídky. U spoření, které je určeno pro děti, obvykle nebývá poplatek za sjednání.

2. Státní podpora za spoření

Pokud ročně naspoříte alespoň 20 000 Kč, obdržíte státní příspěvek, který činí 10 % ze zmíněné částky čili rovné 2000 Kč. Nárok na něj máte každý rok spoření, kdy na účet vložíte 20 000 nebo více. Pokud ovšem vložíte více, tak státní příspěvek je vždy maximálně 2 000. Nejvíce se vyplatí spořit alespoň 1700 Kč, s čímž dosáhnete u vlastních vkladů na částku 20 400 Kč, a s tím samozřejmě i na příspěvek. U spořícího účtu ani termínovaného vkladu takový roční bonus není.

3. Odečet úroků v daňovém přiznání

V přiznání k dani z příjmu si můžete ze stavebka odečíst úroky. Lze to ještě i u hypotéky. U neúčelových úvěrů anebo spoření už nikoliv. Základ daně si můžete snížit až o 300 000 Kč za kalendářní rok. K uplatnění odpočtu budete potřebovat smlouvu o stavebním spoření a potvrzení od spořitelny.

4. Úvěr ze stavebního spoření

Potřebujete urgentně peníze na bydlení? Zalíbil se vám byt, dům nebo pozemek, ale bez financí k získání hypotéky se neobejdete? Žádný problém. Pokud máte na stavebku naspořených alespoň 20 – 60 % (každá spořitelna má vlastní podmínky) z cílové částky, kterou jste si stanovili podle měsíčních příspěvků při sjednání smlouvy, lze úvěr zařídit. Další podmínkou pro jeho získání je spořit minimálně 2 roky a mít dobré hodnotící číslo – o tom také rozhoduje spořitelna.

Jsou-li podmínky splněny, nic nebrání v tom, aby vám přidělili půjčku na bydlení, kterou nemusíte využít pouze na koupi nemovitosti, ale třeba i na financování vybavení domácnosti anebo na nájem. To vše bez prokazování příjmů a dokládání znaleckého posudku. Úroková sazba je zde navíc po celou dobu neměnná a úvěr lze kdykoliv splatit bez sankčních poplatků.

5. Překlenovací úvěr

Ještě jste nedosáhli na minimální částku, díky které by vám přiklepli úvěr ze stavebního spoření a peníze nutně potřebujete? Nevadí. Můžete využít překlenovací úvěr, který bude sloužit na pokrytí období, než získáte nárok na řádnou půjčku ze stavebního spoření. Následně se pak do ní překlenete a budete splácet pouze ji.


Nevýhody stavebního spoření

  • Poplatek za sjednání, nejčastěji 1 % z cílové částky. Příklad: pokud hodláte naspořit 300 000 Kč, zaplatíte 3000 Kč za smlouvu.
  • Poplatek za vedení účtu, tj. 300 – 400 Kč ročně.
  • Během doby spoření, která nejčastěji trvá 6 let, nelze s penězi volně disponovat. Vybrat je můžete pouze pod pokutou, která také činí nějaké to procento z cílové částky. Navíc v takovém případě budete muset vrátit státní podporu za celou dobu spoření, která byla menší než 6 let.

TIP: Modrá pyramida aktuálně nabízí spoření Prémie 2000. S tímto finančním produktem každý při určení cílové částky na 200 000 Kč ušetří 2000 Kč za sjednání smlouvy. Vedení tohoto účtu je také nejlevnější na trhu – pouze 300 Kč ročně.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ