Bank of America zvýšila zisk díky vyšším úrokům i půjčkám

16.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Americký finanční ústav Bank of America zvýšil v prvním letošním čtvrtletí meziročně zisk o 30 procent na 6,9 miliardy dolarů (téměř 142 miliard Kč). Oznámila to dnes firma, která je podle hodnoty aktiv druhou největší bankou ve Spojených státech.

Výsledky podniku byly podpořeny vyššími úrokovými sazbami i růstem úvěrů. Vyšší úrokové sazby a nižší daně pomohly vyrovnat pokles výnosů z obchodování s dluhopisy. Zisk na akcii stoupl na 62 centů ze 45 centů před rokem. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 59 centů.

Banka dosáhla návratnosti vlastního kapitálu, což je sledovaná míra ziskovosti, 10,57 procenta a po mnoha letech se vrátila nad hranici 10 procent, kterou tradičně požadují investoři v tomto odvětví.

Celkové příjmy bez nákladů na úroky stouply o čtyři procenta na 23,28 miliardy dolarů. Příjmy maloobchodního bankovnictví, které je největší sekcí banky, stouply za podpory vysokých vkladů a růstu úvěrů o devět procent na 9,03 miliardy dolarů. Ústav mohl účtovat více za úvěry a současně udržovat nízké sazby na vklady právě díky vyšším úrokovým sazbám.

Bank of America podobně jako další finanční ústavy ve Spojených státech těžila z postupného zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed). JPMorgan Chase & Co a Citigroup Inc minulý týden také zaznamenaly nárůst čtvrtletního zisku podpořeného vyššími úrokovými sazbami.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK