Slovenská vláda schválila návrh na zdanění příjmů pojišťoven

20.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. dubna (zpravodaj ČTK) - Slovenská vláda dnes schválila návrh na zvláštní zdanění příjmů pojišťoven z vybraného pojistného v oblasti neživotního pojištění. Z nové daně chce stát vybrat v přepočtu skoro miliardu Kč ročně. Současná koalice už dříve prodloužila platnost zvláštních daní a odvodů.

Podle předlohy bude výnos pojišťoven z pojistného z vybraných typů pojistných smluv, jako například za havarijní pojištění vozidel, od října zdaněn osmi procenty. Ministerstvo financí původně navrhovalo rozdílné sazby daně v závislosti na druhu pojištěného majetku a zdanit i vybrané pojistné v oblasti životního pojištění, návrh zákona ale úřad později upravil.

Zástupci pojišťovacího sektoru dříve upozornili, že opatření patrně povede ke zdražení pojištění. Nová daň má nahradit dosavadní osmiprocentní odvod z pojistného, který byl zaveden na začátku minulého roku a který podle ministerstva financí nenaplnil původní předpoklady. Zmiňovaný odvod se podle dostupných informací nevztahoval na vybrané pojistné ze smluv, které byly uzavřeny v minulosti.

Slovenské ministerstvo financí odhadlo, že z nové daně stát získá ročně 35,58 milionu eur (přes 900 milionů Kč).

Pojišťovny na Slovensku již léta musejí platit osmiprocentní odvod z vybraného povinného ručení. Na pojišťovny s vyšším ziskem se také vztahuje povinnost odvádět státu zvláštní odvod, který na firmy z regulovaných sektorů ekonomiky uvalila bývalá vláda.

Ekonomové dříve upozorňovali, že stát v posledních letech nedokázal využít růstu svých příjmů k rychlejšímu ozdravovaní veřejných financí a že vlády opakovaně odkládaly plán dosažení vyrovnaného rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK