Pojišťovny vybraly letos na pojistném 34 mld. Kč, o 4,3 pct více

30.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Český pojistný trh letos zrychlil růst. Pojišťovny vybraly v prvním čtvrtletí na pojistném 33,6 miliardy Kč, což je meziročně o 4,3 procenta více. Životní pojištění začalo mírně růst, neživotní pojištění vzrostlo o 6,1 procenta. ČTK to dnes sdělila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o 3,8 procenta na 122,9 miliardy Kč.

Životní pojištění po předchozích poklesech narůstá, za první čtvrtletí se předepsané pojistné zvýšilo o 0,7 procenta na 11 miliard Kč. To je zvýšení dynamiky růstu, který za celý rok 2017 činil 0,1 procenta.

\"Pokles v životním pojištění se dále prohlubuje pouze u pojistek s jednorázově placeným pojistným. To se meziročně snížilo o 27 procent, což představuje další oslabení zájmu o tento typ produktů,\" uvedl analytik asociace Jaroslav Urban. Naopak produkty s běžně placeným pojistným posílily o 1,5 procenta.

Negativní pro životní pojištění je stále skutečnost, že celkový počet smluv životního pojištění dále klesá. Proti konci března 2017 klesl počet pojistných smluv životního pojištění o 99.000, tedy 1,8 procenta. Tento trend se ale začal v prvním čtvrtletí letošního roku obracet. Meziročně bylo uzavřeno o 6,9 procenta více běžně placených smluv životního pojištění, upozornil Urban.

Neživotní pojištění potvrzuje velmi robustní růstové tempo. Havarijní pojištění vzrostlo o 8,4 procenta, což je stále dané rostoucím počtem havarijně pojištěných vozidel. Podnikatelská pojištění dosáhla růstu o 5,4 procenta. Tento stabilní vývoj souvisí s pokračujícím příznivým ekonomickým vývojem. Skupina produktů zahrnující majetkové a odpovědnostní pojištění posílila o pět procent.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK