Ušetřete litry vody doma i na zahradě. 10 tipů, které jsou zadarmo

16.05.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Snížit v domácnosti spotřebu vody je v horkém a suchém počasí nutností, pokud máte vlastní studnu. Šetřit vodou se vyplatí i domácnostem napojených na vodovody. Cena vody totiž roste. Za kubík letos v průměru platíme 85 korun.

Každý obyvatel České republiky protočí denně kolem 90 litrů vody. Nejvíce litrů padne na osobní hygienu, značná část proteče také toaletou. V koupelně a WC je proto dobré s úsporami vody začít. Spotřebu vody v domácnosti může navyšovat kapající kohoutek, jímž se za den ztratí mezi 24 až 54 litry vody. Protékající toaleta vás zase připraví o 150 až 2 000 litrů vody za den.

Rozumné hospodaření s pitnou vodou vám ušetří stovky korun ročně. Hřát vás může také pocit, že pomáháte šetřit životní prostředí. Připravili jsme pro vás 10 tipů na úspory vody, které vás nebudou nic stát. Pokud chcete investovat, můžete si pořídit například systémy na zachycení dešťové vody vhodné na zalévání zahrady. Znovu využít lze také vodu ze sprch, van nebo umyvadel. Takzvanou šedou vodu je možné recyklovat a znovu použít.


Sprchu dejte do 5 minut

Každý z nás potřebuje kolem 60 litrů vody na osobní hygienu. Na mytí rukou padne kolem 3 litrů vody. Dejte přednost sprchování před plnou vanou, do níž se vejde 150 litrů vody. Pokud sprchu zkrátíte a zvládnete ji do 5 minut, ušetříte stovky litrů měsíčně.

Vypínejte vodu

Při osobní hygieně (čištění zubů, mytí rukou) vypínejte vodu. Ruce si namydlete a potom kohoutek zase pusťte. Když si mydlíte tělo nebo umýváte vlasy ve sprše, rovněž vodu vypněte. Ušetříte další stovky litrů měsíčně. Omezit spotřebu vám pomohou i ekologické umyvadlové baterie, které v sobě mají zabudovaný perlátor, který mixuje vodu se vzduchem. Na komfortu to nepoznáte, na účtu za vodu znatelně ano.

Splachujte úsporně

Žijeme v té části světa, kde se toalety splachují pitnou vodou. Zkuste být proto šetrní. Instalujte WC stop a splachujte jen tolik, kolik je třeba. Pravidelně toaletu kontrolujte, zda neprotéká. Do nádržky můžete nasypat trochu potravinářského barviva, a zjistit tak snadno únik vody. Netěsnosti hned řešte.

Odtáčejte vodu úsporně

Když potřebujete studenou vodu a čekáte, až odteče teplá, napusťte si kropáčky nebo kbelíky na zálivku rostlin nebo na spláchnutí toalety. Když ve dřezu omýváte ovoce nebo zeleninu, nechte vodu odtékat do nádoby a použijte ji na zálivku pokojových nebo balkonových rostlin.

Jak doma ušetřit vodu

(foto: Shutterstock)

Perte úsporně

Pračku zapínejte, až když je plná. Znečištěné prádlo vykartáčujte, abyste nemuseli používat dlouhé prací programy. Některé druhy oblečení ocení kratší cykly s nižší spotřebou vody. Praní tmavého oblečení ve studenější vodě ušetří spotřebu vody i energie.

Nádobí myjte šetrně

Při mytí nádobí v ruce nenechávejte vodu protékat dřezem. Napusťte si dřez horkou vodou a saponátem, ve druhém dřezu nebo v lavoru nádobí oplachujte ve studené nebo vlažné vodě. Mytí nádobí pod tekoucí vodou spotřebuje trojnásobek vody oproti mytí v napuštěném dřezu.

Myčku zapněte plnou

Pokud používáte myčku, zapínejte ji, až když je plná. Vybírejte si úsporné programy, které šetří vodu i elektřinu. Při používání myčky můžete šetřit i elektřinu, pokud spotřebič zapnete v době nízkého tarifu (noční proud). Podívejte se na další tipy, jak úsporně používat myčku.

Pijte levněji

Abyste nemuseli kohoutkovou vodu stále odtáčet, dokud nepoteče studená, napusťte si lahve a dejte je chladit do lednice. Pro pitný režim si vyčleňte jednu sklenici, kterou budete používat celý den. Menší počet zašpiněného nádobí vám ušetří vodu na mytí.

Hospodařte s ledem

Na rozmrazování jídla nepoužívejte tekoucí vodu. Optimální je postupné rozmrazování přes noc. Myslete i na takové maličkosti, jako je kostka ledu, která vám upadla na zem. Nevyhazujte ji do dřezu. Místo toho ji hoďte do kropáčku nebo ji přidejte do květináče k pokojové rostlině.

Chytejte dešťovku

Pokud máte zahradu, zachytávejte dešťovou vodu do sudů. Prospějete rostlinám i své peněžence. Zahradu zalévejte ráno nebo večer, odpaří se tak menší množství vody a rostliny závlahu lépe využijí.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ