Jak si může důchodce zvýšit příjmy?

25.05.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Rádi byste si v důchodu přivydělali, ale nevíte, jaká pracovní smlouva je pro vás výhodná? Podívejte se s námi na malé srovnání.

Penzista si v podstatě může přivydělávat, v jakémkoliv pracovním poměru chce. Jistá omezení jsou ale v předčasném důchodu, kdy nelze vykonávat zaměstnání anebo samostatně výdělečnou činnost, která by zakládala účast na sociálním pojištění. U částečného nebo plného invalidního důchodu pak může občas vzniknout problém před posudkovou komisí, ale to pouze v případě, kdy budete vykonávat práci nad rámec vaší práceschopnosti. Pravdou ale je, že tato skutečnost by musela být nějak prokázaná, např. odborným lékařem, který sleduje váš zdravotní stav.

Invalidita podle práceschopnosti

  • Pokles o 35 – 49 % - invalidita I. stupně
  • Pokles o 50 – 69 % - invalidita II. stupně
  • Pokles o 70 % a více – invalidita III. stupně

V těchto případech lze následně v daních uplatnit i slevu na invaliditu, která činí pro I. a II. stupeň 2520 Kč, pro III. stupeň 5040 Kč.

Dohoda o provedení práce ve starobním důchodu

DPP je pro důchodce snad nejvýhodnější možností, prostřednictvím které si lze přivydělat, a to zvláště v případě, kdy chcete především práci menšího rozsahu. Ideální je vydělávat maximálně do 10 000 Kč měsíčně. Po přesáhnutí tohoto limitu se vám totiž z výplaty začne odvádět také sociální a zdravotní pojištění. Z DPP samozřejmě musíte platit i daň z příjmu, ale také můžete uplatnit daňové slevy. Podepsáním prohlášení poplatníka k dani z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti získáte slevu, která v roce 2018 činí 24 840 Kč. Tuto slevu lze uplatnit i v případě, pokud jste nepracovali celý rok. Budete ji ale muset zanést do daňového přiznání.

Dohod o provedení práce můžete mít hned několik vzhledem k tomu, že s jednou lze odpracovat maximálně 300 hodin ročně. Prohlášení poplatníka jde ale podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, u zbylých vám bude stržena daň z příjmu.

Dohoda o pracovní činnosti v penzi

DPČ už není tak výhodná jako DPP. Abyste se totiž vyhnuli povinným odvodům na pojištění a daňové záloze, můžete si měsíčně vydělat pouze do 2 500 Kč. Pracovat pak lze maximálně 20 hodin týdně. U DPP týdenní pracovní doba není nijak omezená. Díky nízkému limitu tak nejspíš budete muset z DPČ odvádět povinné odvody a také daně, výsledná čistá mzda bude nižší než při práci na DPP.

Minimální mzda na hodinu 2018

U DPČ i DPP stejně jako v případě klasického zaměstnání vždy platí jasně stanovená minimální mzda, která v roce 2018 činí 73,20 Kč hrubého na hodinu. Zároveň se jedná i o nejnižší možnou zaručenou mzdu, jakou můžete dostat, podle osmi pracovník skupin, které jsou rozděleny na základě vytíženosti a náročnosti. Pokud pak budete mít víc dohod anebo pracovních úvazků, počítejte s tím, že budete muset v březnu 2019 podat daňové přiznání na finanční úřad.

Důchodce jako zaměstnanec

Je zde sice vysoká pravděpodobnost, že si vyděláte lepší mzdu než u předchozích bodů, ale také nesmíte zapomenout na povinné odvody na pojištění, díky kterým vám plat o pár tisíc spadne, a také na zálohu. Pokud se budeme dívat pouze na to, o kolik peněz budeme mít méně, HPP se nám kvůli pojistnému a daňovým zálohám nevyplatí. Výhodou zde ale pro někoho může být, že si může po 360 odpracovaných dnech zažádat o zvýšení důchodu. Ten se ale každý rok rozroste pouze o 0,4 %, u polovičního důchodu pak o 1,5 % po 180 odpracovaných dnech.

Pojistné u zkráceného úvazku

Pokud je mzda u osob, které pracují na zkrácený úvazek, nižší než mzda minimální, musí zbytek pojištění doplatit do limitu. To ale neplatí pro státní pojištěnce, kterými důchodci bezesporu jsou. Ti pak díky tomu nemusí žádné doplácení řešit.

Penzista a OSVČ

Jestliže důchodce pracuje jak OSVČ, jedná se pro účely pojištění o vedlejší činnost. To znamená, že není třeba dodržet minimální vyměřovací základ a pojistné bude odvedeno pouze z reálného hrubého zisku. I zde ale platí, že je třeba pojišťovně dodat přehled o příjmech a výdajích.

Příjmy z pronájmu a kapitálového majetku

Pokud vlastníte byt, který nijak nevyužíváte, nebojte se ho pronajímat. S tím, jak jsou pronájmy vysoké, si snadno můžete přijít i na více než 10 000 Kč měsíčně. Obchodovat můžete navíc třeba i s akciemi či cennými papíry. Z takových výdělku se pojistné samozřejmě neodvádí. Je ale nutné platit daň z příjmu, kterou je třeba uvést v daňovém přiznání.

Příležitostná činnost do 30 000 Kč

Pokud vám na zahradě roste zelenina a ovoce, které nestihnete zpracovat, nebojte se vše prodat. Podobně to může platit i s květinami anebo vlastními výrobky. Za zdaňovací období/12 kalendářních měsíců lze tímto způsobem vydělat až 30 000 Kč, ale jen tehdy, pokud se jedná o příležitostnou činnost. Zde pak není třeba ani platit daň z příjmu anebo podat daňové přiznání. Nesmí se ale jednat o druh práce, kterou máte uvedenou v živnostenském listě.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 21 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY