Zisk CPI Byty loni stoupl díky přecenění nemovitostí na 2,2 mld.

15.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Společnost CPI Byty, která je s 12.300 byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, loni zvýšila tržby o 17 milionů na rekordních 521 milionů korun. Čistý zisk se zvýšil z předloňských 341 milionů na 2,2 miliardy korun, vyplývá z údajů ve výroční zprávě, kterou dnes firma zaslala ČTK. Na skokové zvýšení mělo vliv zejména přecenění hodnoty nemovitostí o 2,7 miliardy korun. Firma patří do skupiny CPI Property miliardáře Radovana Vítka.

Společnost přeceňuje investice do nemovitostí na reálnou hodnotu nejméně jednou ročně. V současné době trh rezidenčních nemovitostí zaznamenává dlouhodobý a významný nárůst prodejních cen v celém Česku. Ke konci loňského roku nezávislý znalec ocenil investice do nemovitostí CPI Byty na 10,409 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo 7,644 miliardy korun. Zisk z přecenění lze podle údajů ve výroční zprávě přičíst především zvýšení reálné hodnoty bytů v Třinci, Českém Těšíně, Ústí nad Labem, České Lípě a Praze - Letňanech. Naopak snížení reálné hodnoty je patrné v Litvínově, Novém Městě pod Smrkem a Mostě.

CPI Byty vlastní byty a nebytové prostory ve třinácti městech Česka. Firma loni na pronájmech vybrala o 17 milionů korun více především díky zvýšení nájemného o inflační procento a vyšší obsazeností bytů. Provozní zisk vzrostl na 2,89 miliardy korun.

\"Z dlouhodobého hlediska jsou pro nás důležité ukazatele jako obsazenost portfolia, v řadě lokalit překračující 90 procent, a také výše pohledávek, kterou se nám z dvouciferných čísel před několika lety podařilo srazit na současné jedno procento, a to i přes pozvolné zvyšování nájmů,\" uvedl v tiskové zprávě ředitel CPI Byty Petr Mácha. Za rostoucí obsazeností vidí Mácha zejména investice do nemovitostí, které loni překročily 240 milionů korun.

V letošním roce Mácha očekává další růst výsledků. Dobrá ekonomická situace země a omezované podmínky hypoték podle něj nahrávají nájemnímu bydlení. Zájmem firmy je rozšířit dlouhodobé nájemní bydlení stejně jako v západních zemích Evropy.

CPI Byty je po společnosti RPG Byty druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK