Co dělat při ztrátě SPZ?

24.05.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Představte si, že přijdete k autu a najednou zjistíte, že chybí jedna anebo rovnou obě poznávací značky. Co byste měli udělat? Jak se v takové situaci správně zachovat?

Pokud jste žili v domnění, že s vozidlem vyrazíte na silnici, pak jste na omylu. Auto bez poznávací značky na vozovku nesmí. Pokud zákaz budete ignorovat, zaděláváte si na problém. Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích (361/2000 Sb.) a § 125c se jedná o přestupek, za který hrozí pokuta ve správním řízení ve výši 5000 – 10 000 Kč, popř. zákaz řízení motorových vozidel na 6 – 12 měsíců. Když si tedy ztrátu uvědomíte např. za jízdy, bude nutné okamžitě odstavit vůz.

Krádež poznávací značky

Jestliže jste značku jen tak ztratit nemohli a někdo vám ji přes noc odcizil, je nutné celou situaci nahlásit Policii České republiky. Ta začne odcizení řešit jako krádež. V případě běžné SPZ se bude jednat o přestupek, u registrační značky vyrobené za přání ale už o trestný čin, protože její hodnota přesáhla 5000 Kč. Dvě SPZ na autě s vlastním nápadem totiž vyjdou na 10 000 Kč, pro motocykly je to pak o polovinu levnější.

Ztráta SPZ, krádež registrační značky – co dělat?

zdroj: Pixabay

 

Nahlášení policii rozhodně nepodceňujte. Mohlo by se vám to prodražit. Snadno se totiž může stát, že vaši značku někdo zneužije, radary jej nafotí během překročení rychlosti na silnici, anebo jej natočí kamery, jak odjíždí z čerpací stanice bez placení, a další problém je tak na světě. Z toho, že jste daný problém nezpůsobili vy, když se jedná o vaši značku, se už jen tak nevymluvíte. Od policie navíc při nahlášení krádeže dostanete písemné prohlášení o ztrátě.

Co lze zjistit podle údajů na SPZ?

Údaje na registrační značce jsou vždy unikátní, a proto lze jejich prostřednictvím velice snadno zjistit informace o automobilu v registru SPZ. Běžný smrtelník se ale samozřejmě dostane pouze k typu vozidla, značce, kraji, pojišťovně, ve které je vedeno povinné ručení, a k délce pojištění.

Kam pro novou SPZ?

Ve vašem zájmu bude jednat co nejrychleji, ať zase co nejdříve můžete na vozovku. Zajděte proto na obecní úřad s rozšířeným polem působnosti anebo na městský magistrát, a to do části, která spravuje registr vozidel. Zde nahlásíte ztrátu nebo krádež SPZ a předložíte prohlášení od policie. Pokud jste z vozidla ztratili jen jednu značku, druhou vezměte s sebou, což platí i pro případné úlomky apod. Ty odevzdáte a úřad údaje zablokuje. Dále budete potřebovat:

  • Občanský průkaz/doklad o povolení k pobytu
  • Malý i velký technický průkaz
  • Úředně ověřenou plnou moc, pokud někoho zastupujete.

Jestliže jde žádat fyzická osoba za firmu, bude třeba doložit i živnostenský list. U právnické osoby je nutné donést ještě výpis z obchodního rejstříku.

Na kolik vyjde výměna registrační značky?

Za 2 registrační značky na automobil zaplatíte 450 Kč. Za 1 kus na motocykl nebo přívěs pak 250 Kč. Stejná cena platí i pro ty řidiče, kteří značku neztratili a ani jim nebyla ukradena, ale přesto chtějí novou, a to např. kvůli tomu, aby se shodovala s krajem, ve kterém trvale žijí.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: Spotřebitel