Koruna dnes posílila k euru, ztrácela naopak vůči dolaru

16.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Koruna dnes ve srovnání s úterním závěrem posílila k euru o šest haléřů na 25,52 Kč/EUR. K dolaru naopak česká měna osm haléřů ztratila, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 21,64 Kč/USD.

Podle odhadu Mezinárodního měnového fondu (MMF) letos česká ekonomika stoupne o 3,7 procenta. Příští rok by měl růst zpomalit na 3,2 procenta. Vyplývá to z pravidelné zprávy mise MMF v ČR, o které dnes zástupci fondu informovali na tiskové konferenci.

Koruna na tuto zprávu nijak výrazněji nereagovala. \"MMF evidentně napsal svou prognózu ještě před tím, než v ČR vyšla včerejší (úterní) data o HDP. Ta rozhodně nejsou argumentem pro zlepšení očekávání,\" uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Zpráva MMF je podle něj \"mimo mísu\".

Podle úterního předběžného odhadu Českého statistického úřadu česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalila meziroční růst na 4,5 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí.

MMF měl podle Pikory nechat pro letošní rok očekávání beze změny a pro rok 2019 ho zhoršit. \"Dočkali jsme se také hraběcí rady, že by vláda měla být opatrná v budoucích změnách daní a rozpočtových výdajů, aby nevytvořily tlak na ekonomiku. To asi ví i každý amatér,\" dodal analytik.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,58 25,52 Kč/USD 21,56 21,64

Zdroj: Patria Online

mtj mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK