Tisíce korun za výpověď smlouvy. Kdy můžete od dodavatele zdarma odejít?

21.05.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nejeden dodavatel vám naúčtuje pokutu, když předčasně vypovíte smlouvu. Přesto existují možnosti, jak se z nevýhodného vztahu vyvléct. Kdy můžete odejít bez sankcí?

Sankce ve výši tisíců korun požaduje většina dodavatelů elektřiny nebo zemního plynu ve chvíli, kdy jim zašlete výpověď smlouvy sjednané na dobu určitou a nestrefíte se do správného termínu. Smlouvy sjednané na rok nebo na několik let totiž můžete vypovědět jen ke konkrétnímu datu. Čtěte proto obchodní podmínky, kde bývají možnosti výpovědi smlouvy specifikované.

Pohlídejte si termíny

Není výjimkou, že se vám někteří dodavatelé budou snažit odchod zkomplikovat, například chytáky ve smlouvách. Společnosti mohou dobu, na níž byla smlouva sjednána, počítat ode dne podpisu smlouvy, ale také od data zahájení dodávky. Většina smluv sjednaných na dobu určitou nevyprší, ale automaticky se prodlužuje, zpravidla na stejně dlouhé období.

Vždy byste měli vědět, na jak dlouho smlouvu podepisujete a za jakých podmínek můžete od dodavatele odejít. U smluv na dobu určitou to platí obzvlášť. Standardně je totiž můžete bez sankcí vypovědět pouze ke konkrétnímu datu. „Smluvní pokuta se neuplatňuje na případy, kdy zákazník smlouvu před uplynutím doby jejího trvání řádně ukončí v souladu se zákonem, respektive se smluvními podmínkami,“ říká Božena Herodesová, tisková mluvčí společnosti E.ON.

Sledujte ceníky

Od smlouvy na dobu určitou můžete bezplatně odstoupit také v případě, kdy dodavatel zvedne obchodní ceny elektřiny, což se děje právě nyní. Některé společnosti, mezi jinými například ČEZ, nedávno oznámily zdražení.  Změny ceníků se proto vyplatí sledovat. Od smlouvy s dodavatelem můžete také odstoupit, pokud změní smluvní podmínky způsobem, s nímž nesouhlasíte.

 „Zvýšení cen nebo změny obchodních podmínek můžete využít za situace, kdy jste uzavřeli nevýhodnou smlouvu o dodávce energií na dobu určitou. Při odstoupení od smlouvy kvůli zvýšení cen či změně obchodních podmínek vůči vám totiž dodavatel nemůže uplatňovat žádné sankce,“ potvrzuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení organizace dTest.

Levnější elektřina a změna smlouvy

(foto: Shutterstock)

Máte až tři měsíce

Lhůty pro odstoupení se liší podle toho, jak vám dodavatel změnu oznámí. Pokud vás neinformuje individuálně, například zasláním dopisu, SMS, nebo e-mailu, máte na odstoupení čas tři měsíce. Vyvěšení nového ceníku na webových stránkách nestačí.

Jestliže vám dodavatel změny oznámí nejpozději 30 dní před jejich účinností a poučí vás o vašem právu na odstoupení od smlouvy, můžete bez sankcí odejít nejpozději desátý den přede dnem účinnosti změn. Odstoupení od smlouvy dodavateli zasílejte vždy písemně, nejlépe doporučeně s dodejkou, budete tak mít jistotu, že zásilku obdržel.

Podívejte se na web

Dodavatelé mění ceníky většinou koncem starého nebo začátkem nového roku. Nové ceny ovšem mohou vyhlásit v jakémkoli období. Minulé roky ukazují, že pokud zdražují velcí dodavatelé, dříve nebo později změní ceny i menší společnosti. Změny se mohou dotknout jen některých produktů. Ke stejnému okamžiku tak mohou pro různé skupiny zákazníků platit různé podmínky.

Je proto na místě si zjistit, jaké ceníky a obchodní podmínky pro vás aktuálně platí. „Platnost a znění jednotlivých dokumentů byste měli ideálně kontrolovat každé tři měsíce, abyste eventuálně stihli od smlouvy v případě změn odstoupit,“ uzavírá Lukáš Zelený.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ