Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám

17.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. K euru klesla o šest haléřů na 25,58 Kč/EUR. Vůči dolaru byla proti středečnímu závěru slabší o čtyři haléře, podle serveru Patria Online se v 17:00 obchodovala za 21,68 Kč/USD.

Koruna se podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové stále nemůže vzpamatovat z úterního zklamání ze slabšího růstu hrubého domácího produktu (HDP). Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu česká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalila meziroční růst na 4,5 procenta z 5,5 procenta v loňském čtvrtém čtvrtletí.

\"Jenže se nedalo čekat, že by česká ekonomika mohla dlouhodobě udržet pětiprocentní tempo růstu. Na druhé straně guvernér České národní banky Jiří Rusnok v tomto týdnu varoval, že pokud bude koruna dále oslabovat, může banka zvažovat zvyšování úrokových sazeb dříve než na konci roku,\" uvedla Šichtařová.

Dále podle ní platí, že buď koruna doputuje k silnějším hodnotám sama, nebo ji tam dotlačí zásah České národní banky. \"I tak ale letos nepočítáme s posílením koruny pod hladinu 25,00 Kč/EUR,\" dodala Šichtařová.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,52 25,58 Kč/USD 21,64 21,68

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK