Ceny v průmyslu v dubnu meziročně stagnovaly,v zemědělství klesly

18.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v dubnu meziročně stagnovaly, přičemž v březnu vzrostly o 0,1 procenta. Naopak ceny v zemědělství v meziročním srovnání po více než roce klesly, a to o 1,9 procenta. Ceny stavebních prací a ceny tržních služeb pro podniky stouply. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který zveřejnil i březnové výsledky zahraničního obchodu. Podle nich ceny vyváženého i dováženého zboží meziročně opět klesly.

V průmyslu vzrostly oproti loňskému dubnu především ceny elektřiny a plynu, kovů a v těžbě. Vyšší byly také ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Levnější byly naopak dopravní prostředky, chemické látky a výrobky i klesly i ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. \"Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce vzrostly ceny energií o 2,4 procenta,\" uvedli statistici.

Ceny zemědělských výrobců meziročně klesly naposledy loni v únoru, od té doby stoupaly, v březnu to bylo o 1,6 procenta. V dubnu zemědělci meziročně snížili ceny jak v oblasti rostlinné, tak živočišné výroby. Klesly hlavně ceny olejnin a brambor, naopak ceny ovoce a zeleniny vzrostly. V živočišné výrobě se snížily zejména ceny prasat a vajec, zatímco mléko bylo dražší.

Ve stavebnictví se ceny dle odhadů v dubnu meziročně zvýšily o 2,4 procenta, stejně jako v březnu. Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 1,7 procenta, nejvíce vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání a za bezpečnostní a pátrací služby. Naopak nižší byly ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě.

V zahraničním obchodě v březnu zpomalil v meziročním srovnání pokles cen. Vývozní ceny klesly o 4,3 procenta po únorovém poklesu o 4,7 procenta, důvodem bylo zejména posílení koruny vůči euru a dolaru. Zásadní vliv na vývoj celkového meziročního indexu mělo zlevnění strojů a dopravních prostředků, průmyslového zboží a minerálních paliv, zejména uhlí. Také vývoj u dovozních cen, které se snížily o 5,9 procenta po únorovém poklesu o 6,5 procenta, ovlivnilo hlavně zlevnění strojů a dopravních prostředků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK