Praha 6 prodá Pentě za 436,5 milionu pozemky s bytovým projektem

22.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Praha 6 prodá skupině Penta za 436,5 milionu Kč pozemky s bytovým projektem na Ořechovce. Firma uspěla v soutěži, ve které chtěla radnice za areál Na Dračkách nejméně 250 milionů Kč. O výsledku soutěže dnes informoval mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Na parcelách původně chtěla stavět sama městská část, od záměru však ustoupila. Za získané peníze chce radnice postavit například bazén.

Penta za nabídnutou částku získá pozemky s připraveným projektem a stavebním povolením. Do dvoukolové soutěže se přihlásilo sedm společností, do druhého kola postoupily tři nejlepší nabídky.

O tom, jak radnice získané peníze využije, bude rozhodovat zastupitelstvo. Už teď však vedení Prahy 6 avizuje, že část peněz půjde na stavbu nového bazénu na koupališti Petynka.

Areál, kde má bytový projekt Penty vzniknout, je bývalý brownfield na rozhraní mezi Ořechovkou a Veleslavínem. Soutěž na prodej byla dvoukolová, v prvním kole výběru ze 70 procent rozhodovala cena. Dalších 30 procent hodnocení nabídek tvořila rychlost výstavby, nabídka veřejně prospěšné investice na území Prahy 6 a respektování architektonického návrhu, podle kterého chtěla na pozemcích původně stavět městská část. Ve druhém kole mohli tři postupující zájemci licitovat a vzájemně se dorovnávat, dokud jeden z nich nenabídl nejvyšší cenu.

Městská část plánovala, že byty postaví sama. S ohledem na analýzu poradenské společnosti Deloitte nakonec rozhodla o prodeji areálu i s projektem formou takzvaného share dealu. Pozemky i projekt přejdou pod dceřinou společnost firmy SNEO, kterou pak radnice prodá soukromému developerovi. Prodej pozemků schválili zastupitelé městské části na prosincovém zastupitelstvu.

Postup kritizovali Zelení z Prahy 6, podle kterých je zbytečné parcely prodávat, když už má městská část připravený projekt i se stavebním povolením. Zelení by dali přednost tomu, aby byty postavila firma SNEO a městská část je poté nabídla obyvatelům jako startovací byty pro mladé rodiny nebo pro preferované profese, jakými jsou učitelé nebo strážníci.

Před volbami v roce 2014 radnice vypsala zakázku za 1,1 miliardy na stavbu bytů v dané lokalitě. Následně ji zrušila s tím, že o dalším postupu rozhodne následující politická reprezentace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK