Inflace na Slovensku v květnu zpomalila na 2,6 procenta

14.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. června (zpravodaj ČTK) - Tempo meziročního růstu inflace na Slovensku v květnu zpomalilo na 2,6 procenta z 2,9 procenta v dubnu, kdy spotřebitelské ceny v zemi rostly nejrychleji od konce roku 2012. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

V květnu se proti loňsku zvýšily na Slovensku ceny ve všech sledovaných kategoriích s výjimkou cen poštovních a telekomunikačních služeb, které se nezměnily.

Ceny potravin zvolnily tempo meziročního růstu na 5,1 procenta, zatímco v dubnu byly meziročně vyšší o 6,1 procenta. Potraviny a energie mají značný podíl ve spotřebním koši, z něhož se inflace na Slovensku počítá.

Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze odhadla, že tempo růstu spotřebitelských cen v průměru za celý letošní rok zrychlí na 2,3 procenta a že na této úrovni inflace zůstane i další dva roky. Loni ceny zboží a služeb na Slovensku stouply o 1,3 procenta. V letech 2014 až 2016 zaznamenala země deflaci, spotřebitelské ceny tak v průměru klesaly.

Adrian Bobok mka

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK