Co si pojistit před cestou do zahraničí?

19.06.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Pro řadu tuzemských domácností je současné období začátkem letních dovolených a cest do více či méně exotických krajin. Aby se dovolená místo krásné vzpomínky nestala noční můrou, je třeba s předstihem myslet na správně zvolené pojištění. Vedle toho cestovního není od věci mít i správně nastavené i životní či úrazové pojištění.

Chystáme-li se na cestu mimo Českou republiku, není radno spoléhat se na to, že v případě úrazu vystačíme jen s Evropským průkazem zdravotního pojištění. „Ten platí jen v Evropské unii, Norsku, Lichtenštejnsku, na Islandu a ve Švýcarsku. I v případě cesty pouze do těchto zemí je nutné počítat s tím, že všechny náklady na případné ošetření rozhodně nepokryje. Například transport do nemocnice nebo převoz do Česka si budeme muset platit sami. A připravit se musíme také  na poměrně vysokou spoluúčast,“ říká Zbyněk Kočiš, finanční specialista společnosti Poutko.

Naprostou samozřejmostí při každé cestě do zahraničí by tak mělo být sjednání cestovního pojištění. Výběr toho správného produktu pak závisí na tom, co plánujeme v zahraničí dělat. Pro toho, kdo se chystá dovolenou proválet na pláži a maximálně se podívat pod mořskou hladinu s brýlemi a šnorchlem, bude pravděpodobně dostačující základní varianta.

„Pro akčnější jedince, kteří mají rádi potápění či lezení po horách, jež se řadí mezi takzvané rizikové sporty, jsou vhodnější dražší varianty pojištění nebo připojištění na tyto konkrétní činnosti. Výhodou je, že některé pojišťovny umožňují připojistit se i na konkrétní dny,“ vysvětluje Zbyněk Kočiš s tím, že cenový rozdíl oproti základní variantě v takovém případě nebude nijak závratný.

Vedle sportu je vhodné myslet i na další rizikové aktivity, které mohou zamávat nejen naším zdravím, ale též peněženkou. Typickým příkladem jsou dovolené s dětmi a škody způsobené těmi nejmenšími. V rámci cestovního pojištění je vhodné sjednat si i pojištění odpovědnosti, jež pokryje nejen případné újmy na majetku, ale například i na zdraví dalších osob. Podobně se vyplatí myslet i na možné škody způsobené například vypůjčeným autem či skútrem. Buď je nutné předem najít produkt, který umožňuje tyto škody připojistit, nebo je možné uzavřít pojištění spoluúčasti přímo v dané půjčovně.

Co všechno si pojistit na dovolenou

(foto: Shutterstock)

Kolik je dostatečná výše plnění pojištění?

Další otázkou, kterou je při sjednání cestovního pojištění a různých připojištění nutné řešit, jsou výše jednotlivých plnění. „U cest v rámci Evropy, kdy zejména v té západní je lékařská péče o dost dražší než v Česku, se odborníci vcelku shodují a doporučují pojištění nastavit na částku kolem tří milionů korun. U destinací mimo Evropu pak může jít ještě o řádově vyšší sumy. Některé pojišťovny již například začaly nabízet cestovní pojištění s neomezeným limitem léčebných výloh,“ popisuje Zbyněk Kočiš ze společnosti Poutko.

U připojištění odpovědnosti se pak řeší limity pojistného krytí pro škody způsobené na majetku a zdraví třetích osob. V praxi se lze setkat s pokrytím škod na zdraví až do výše tří milionů korun, škod na majetku do dvou milionů korun a dalších škod do výše pěti set tisíc korun. Při výběru připojištění je však na místě nehledět jen na pojistné limity, ale i na výluky, tedy situace, kdy pojišťovna škodu neuhradí.

Úrazové a životní pojištění pomůže po návratu do Česka

I když to pro vycestování do zahraničí není nezbytně nutné, myslet je rovněž vhodné na následky případného úrazu a jejich vliv na náš život po návratu z dovolené. Nemoc či úraz vzniklý v zahraničí totiž i při správném cestovním pojištění znamená z pohledu rodinných financí stejné zatížení jako v případě, kdy k němu dojde na území České republiky. Těžký úraz nám může na několik měsíců, ale klidně i natrvalo, zabránit ve výkonu práce. Řešením takových případů je správně zvolené úrazové nebo rizikové životní pojištění.

Při výběru takového pojištění je proto vhodné zajímat se o jeho územní platnost. Ta se pro různá rizika v životním i úrazovém pojištění může lišit. „Pojištění pro případ smrti, invalidity, závažných onemocnění, trvalých následků úrazu, dokonce i denního odškodného v případě úrazu obvykle nemají omezeno, kde k úrazu, případně k diagnóze nemoci došlo. Důležité je ale mít k dispozici lékařské zprávy a předložit je pojišťovně společně s úředním překladem do českého jazyka, pokud pojišťovna neakceptuje i jazyk jiný,“ vysvětluje Zbyněk Kočiš.

Naopak například u pojištění hospitalizace, pracovní neschopnosti a chirurgických zákroků se s omezením platnosti na území České republiky, případně Evropy setkáme často. Na úrazy nebo nemoci vzniklé mimo toto území se na uvedená rizika může vztahovat úplná výluka nebo jsou kryty pouze vybrané nejvážnější případy.


O společnosti Poutko

Poutko je nezávislou finančně poradenskou společností, která je registrovaná u ČNB. Klientům zprostředkovává veškeré finanční produkty. Na základě individuálních požadavků klienta vyhledává nejvhodnější řešení na míru.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel