Ceny v zemědělství meziročně klesly, v průmyslu se zvýšily

18.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Ceny zemědělských výrobců v květnu zrychlily meziroční pokles na 4,2 procenta z dubnových 1,9 procenta. Naopak ceny průmyslových výrobců, stavebních prací a tržních služeb rostly. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle analytiků firmy již začaly přenášet rostoucí výdaje na mzdy do cen svých výrobků. To se následně projeví v růstu spotřebitelských cen.

Ceny průmyslových výrobců vzrostly v květnu meziročně o 1,5 procenta, v dubnu stagnovaly. Zvýšily se zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Dražší byla také těžba a dobývání, obecné kovy a kovodělné výrobky, elektřina, plyn, páry a klimatizovaný vzduch. Snížily se ceny chemických látek, dopravních prostředků, potravinářských výrobků, nápojů a tabáku.

Podle analytika Raiffeisenbank Milana Frydrycha je růst cen v průmyslu výrazně nad očekáváním trhu. \"Nebývalé zrychlení cen výrobců plyne z vyšších cen ropy, které se zpožděně propisují do účtovaných cen a slabší koruny,\" uvedl. Na vliv slabší koruny, která prodražuje nákup ropy, upozornil také hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Obecně lze podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče říci, že v růstu cen výrobců se projevuje vliv slabší koruny i nedostatek produkčních kapacit v tuzemské ekonomice. \"Růst cen průmyslových výrobců poslouží v rámci diskuse o měnové politice coby argument pro brzké zvýšení úrokových sazeb ČNB,\" uvedl.

V zemědělství se snižovaly ceny v rostlinné i živočišné výrobě. Levnější byly především olejniny a brambory, zhruba o pětinu klesly ceny jatečných prasat, zlevnila i vejce a drůbež. Naopak o více než polovinu vzrostly ceny ovoce, asi o pětinu čerstvé zeleniny a mírně rovněž mléka a skotu. Důvodem poklesu cen zemědělských výrobců je podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela slušná úroda ovoce a zeleniny.

Ceny stavebních prací se stejně jako v dubnu zvýšily o 2,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky byly vyšší o 1,8 procenta, v dubnu to bylo o 1,7 procenta. Zdražily hlavně služby v oblasti bezpečnostní, pátrací, poštovní, kurýrní, pojišťovací, architektonické, inženýrské, vydavatelské, reklamní a také služby v oblasti nemovitostí. Zlevnily naopak ceny za skladování a podpůrné služby v dopravě.

ČSÚ dnes zveřejnil také dubnové výsledky zahraničního obchodu. U vývozu meziroční pokles cen zmírnil na 3,9 procenta z březnových 4,3 procenta. V případě dovozu zpomalil na 5,3 procenta z březnových 5,9 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK