Soud: ČNB pochybila, když odebrala záložně WPB Capital licenci

18.06.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Česká národní banka pochybila, když v roce 2014 odebrala licenci záložně WPB Capital. Podle soudu šlo o nepřiměřený zásah, sdělil dnes ČTK mluvčí představenstva WPB Capital Martin Jaroš. Městský soud v Praze o žalobě záložny na rozhodnutí bankovní rady rozhodl v pátek, potvrdila ČTK mluvčí soudu Markéta Puci. ČNB má nyní postup vůči WPB Capital přehodnotit. Vyjádření centrální banky ČTK shání.

\"Rozhodnutí správního orgánu soud při jednání v pátek 15. června zrušil a vrátil správnímu orgánu k novému jednání,\" řekla ČTK Puci. Další odůvodnění neuvedla s tím, že rozsudek zatím není sepsaný. Lhůta je do měsíce.

\"Městský soud v Praze po provedeném dokazování konstatoval, že ČNB zvolila vůči WPB Capital nesprávný postup, když odnětí licence bylo nepřiměřeným zásahem. Soud též označil okolnosti správního řízení a zejména s tím souvisejícího předběžného opatření za pochybné. Argumentace ČNB ve správním rozhodnutí i v řízení před soudem byla shledána nepřesvědčivou a soud při zdůvodnění svého rozhodnutí poukázal i na závažná pochybení při vedení správního řízení,\" uvedla WPB. Představitelé záložny nyní hodlají provést hloubkovou analýzu stavu družstva, které v posledních letech spravoval centrální bankou dosazený likvidátor Jiří Švihla.

Žaloba záložny poukazovala také na podjatost tehdejších pracovníků ČNB, zejména viceguvernéra Vladimíra Tomšíka. Podle záložny se Tomšík koncem roku 2013 opakovaně setkával s bývalým členem WPB Pavlem Petrovičem, který usiloval o zničení záložny a ovládnutí jejího majetku.

WPB se dostala do problémů v roce 2013 a o rok později v červnu přišla o licenci. Odnětí licence ČNB zdůvodnila tím, že záložna uměle navyšovala kapitál z peněz záložny poskytnutých formou úvěrů, nabývala nedovolené typy cenných papírů a obcházela limit angažovanosti. Podle dnešního vyjádření WPB mělo družstvo v roce 2012 bilanční sumu kolem 5,4 miliardy korun a vykázalo zisk před zdaněním 116 milionů korun. Podle údajů v Obchodním rejstříku čistý zisk za rok 2012 dosáhl 91,5 milionu korun.

Garanční systém finančního trhu po odebrání licence následně zajistil výplatu 2,799 miliardy korun mezi 6898 klientů, kteří měli podle zákona nárok na výplatu náhrady vkladu. Klienti zkrachovalé záložny měli poslední možnost podání žádosti o výplatu peněz, které měli uložené v kampeličce v době jejího pádu, do 16. října loňského roku. Pro fond byla výplata náhrad vkladů klientům záložny WPB Capital čtvrtou nejvyšší výplatou v historii.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK