Máte rádi adrenalin? Pak platí: připojištění nutné

13.07.2018 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Zážitkem z dovolené může být i adrenalinový sport, nebo další aktivity, které hraničí se zdravotním rizikem. Jestliže jste si vědomi faktu, že do rizika půjdete, měli byste na to myslet i při svém pojištění. Základní verze totiž nekryje vše a některé sporty jsou pojištěny za vyšší cenu.

Pokud patříte mezi hazardéry, kterým se přece nic nemůže stát, tak asi čtením jen ztratíte čas. Naprostá většina nás zbývajících by si ale měla uvědomit, že adrenalinový sport se automaticky nerovná základní cestovní zdravotní pojištění. A pokud se nepřipojistíme, můžeme dostat účet třeba ve statisících korun.

Platí místní pravidla

Jezdíme na koni, velbloudovi, slonovi, potápíme se, lyžujeme na vodě, plujeme na raftu. To vše je samozřejmé výborné, ale některé z aktivit nemusí to být kryty cestovním pojištěním a některé sporty nejsou dokonce vůbec pojistitelné. Vy sice máte kartu od pojišťovny. Jenže ta platí jenom v Evropě a ve veřejných zdravotních zařízeních. To také jinými slovy znamená, že je k dispozici veřejná zdravotní péče hrazené z veřejných prostředků. Ale ne jako u nás, ale v daném místě. Na řadu ošetření se tedy vůbec nemusí vztahovat.

Každá pojišťovna jinak

Cestovní pojištění se hodí vždy. A i když se vám desetkrát nic nestalo, po jedenácté se nepojistíte a začnou vás bolet zuby. Tak to bohužel bývá. Takže si ho raději pořídíme, a pokud budeme také závratně sportovat, raději se ve smlouvě přesvědčíme, zdali je náš sport zahrnut do cestovního pojištění. No, a protože nic není jednoduché, každá pojišťovna má své podmínky a neexistuje nějaký obecný předpis nebo seznam aktivit, které jsou v základní smlouvě už pojištěny. Dá se jen říci - čím je aktivita fyzicky náročnější a nebezpečnější, tím bude vyšší příplatek.

Pokud tedy už víte, že budete na dovolené jezdit na slonovi, nebo lyžovat na vodě, nahlédněte do smlouvy, zdali vám sport pojišťovna kryje. Když jste se přihlásili do skutečně rizikových akcí, které pojišťovna na seznamu nemá, připojistěte se. A pokud možno ještě doma. Některé pojistné ústavy totiž neuznávají dodatečně sjednaná připojištění z místa pobytu, protože mají strach z podvodu. Stává se totiž, že připojištění je uzavřeno až po nějakém zranění. Proto je pro dobrodružnější povahy milující adrenalin lepší nechat se ještě doma připojistit a raději i zvýšit limit při pojištění léčebných výloh. Například u Generali stojí podobné připojištění dvojnásobek, ale klienti se nemusí jistit proto všem adrenalinovým aktivitám, ale připojistí si jen, o kterých vědí, že je budou dělat.

Kdy je lepší se na dovolenou připojistit na adrenalinové sporty

(foto: Shutterstock)

Co hrozí bez pojistky?

To je velmi prosté, hrozí, že zaplatíte skutečně velmi vysoké částky, zvláště za vážnější zranění, při kterém strávíte delší čas v nemocnici, budete operování a pak převáženi domů. Náklady vzrostou o statisíce korun, mohou se přehoupnout i přes milion. To už jsou případy, kdy se něco přihodí například v Americe nebo Austrálii.

Největší vliv na to má vzdálenost od domova a ceny lékařské péče v cizině.

Co byste si měli zkontrolovat?

  • Jízda na vodním skútru je oblíbená zábava, ale každá pojišťovna ji na seznamu nemá.
  • U raftingu je pro pojišťovny důležitá obtížnost sjíždění řeky. Na divokých řekách bude zapotřebí připojištění.
  • Plážový volejbal, cyklistika, bowling a golf kryje základní cestovní pojištění.
  • Zorbing nebo trampolína mohou být za příplatek.
  • U vysokohorské turistiky záleží, do jaké výšky se vydáváte, hranicí může být 3 500 m nad mořem.
  • Jízda na velbloudovi, slonovi je často v základním pojištění.
  • Safari s lovem zvěře je dobré absolvovat s připojištěním, pokud to vůbec půjde.
  • U potápění záleží na hloubce a druhu potápění. Šnorchlování je v základu, do větší hloubky než je 10 metrů za příplatek.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ