Uber se dnes zaváže v daňovém memorandu k zavedení EET

12.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. července (ČTK) - Poskytovatelé přepravních služeb, včetně společnosti Uber, budou od podzimu letošního roku elektronicky evidovat své tržby v systému EET. Dnes kvůli tomu podepíšou daňové memorandum generální manažer společnosti Uber pro střední a východní Evropu Alexei Stakh a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Stát tak bude mít přehled o placení daní ze strany řidičů společnosti a finanční správa bude moci u nich provádět daňové kontroly.

Povinnost registrovat tržby v EET a poskytování informací a dat o jízdách svých řidičů slíbili zástupci Uberu už v rámci memoranda, na kterém se společnost dohodla s vládou v dubnu. Firma se tehdy zavázala především ke zřízení živnostenského oprávnění, které ji v Česku dosud chybělo.

Připravované daňové memorandum je součástí vládních záměrů řešit situaci okolo sporu taxikářů a provozovatelů přepravních služeb. Taxikářům vadí, že řidiči Uberu nemusí dodržovat některé zákonné povinnosti, které jsou nutné pro taxikáře.

Služby Uberu v Praze využívá podle informací firmy 300.000 lidí, což znamená nárůst počtu zákazníků za poslední rok o 60 procent. Počet aktivních řidičů se zvýšil o polovinu na 2000 lidí. Z toho 90 procent má ještě jiný zdroj příjmu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK