Půjčka na dovolenou? Raději si našetřete

23.07.2018 | , Finance.cz
Dovolená


Půjčkami na dovolenou se to na internetu jen hemží. Proč bychom se jim ale měli vyhýbat obloukem? A jak se k takovým úvěrům staví Češi?

Dovolené rozhodně nepatří k věcem, na které by si aktuálně Češi půjčovali. Za tímto účelem si někdy vzalo půjčku pouze 11 procent respondentů průzkumu od společnosti Ipsos pro KRUK Česká a Slovenská republika, který se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Pokud si už Češi na dovolenou půjčí, jde spíše o menší částku do 10 000 korun.

Na jakou dovolenou jezdí Češi?

Podle údajů publikovaných cestovními kancelářemi si Češi rok od roku dopřávají dražší dovolené s leteckou dopravou, vícehvězdičkovými hotely a all inclusive stravování. Průměrná cena letní dovolené za jednu osobu se postupně přibližuje k 20 000 korunám. Téměř 90 procent Čechů přitom financuje svoji letní dovolenou z úspor, úvěr si za tímto účelem vezme jen asi každý desátý.

„S výkonem ekonomiky a vysokou úrovní zaměstnanosti roste i zájem o dražší dovolenkové pobyty, které jsou Češi schopní financovat ze svých příjmů a úspor. Pokud si už Češi na dovolenou půjčí, pak spíše jen menší částku,“uvádí Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Kdo si půjčuje na dovolenou?

Na dovolenou si půjčují podobnou měrou muži i ženy, nejčastěji pak ve věku mezi 45 a 53 lety nebo mezi 18 a 26 lety. V těchto věkových skupinách si tento druh půjčky do 10 000 korun někdy vzalo kolem 19 procent respondentů průzkumu. Z geografického hlediska si nejčastěji na dovolenou půjčují obyvatelé Královehradeckého kraje, kde si tento typ úvěru již někdy vzal téměř každý pátý (18,4 procenta). Velkou výjimkou jsou půjčky na dovolenou mezi obyvateli Plzeňského kraje, kde si na dovolenou nikdy nepůjčilo přes 96 procent dotazovaných.

„Výsledky našeho průzkumu ukazují velmi pragmatický přístup Čechů k investicím do dovolených – pokud na dovolenou nemají našetřeno, raději zůstanou doma, než aby se zadlužili. Panuje přitom vzácná shoda zjištěných výsledků napříč pohlavími, věkovými skupinami i vzděláním respondentů,“ dodává Jana Žaludová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Půjčka na dovolenou – úvěr na cestování do zahraničí

Zdroj: Shutterstock

Proč si na cestování nepůjčovat?

Většina odborníků se jednoznačně shodne na tom, že brát si takovou půjčku je naprostá hloupost. Na dovolenou totiž pojedete třeba jen na jeden týden a neúčelový spotřebitelský úvěr můžete splácet třeba i několik let. Jenže co budete dělat další léto, když si díky splácení nebudete opět moci našetřit? Zase si půjčíte a dluh akorát vzroste? Takovýmto tempem se brzy nedostanete na dovolenkový pobyt, nýbrž do exekuce. Financovat dovolenou půjčkou se tedy v tomto případě absolutně nevyplatí.

Kapitolou samy o sobě jsou pak úvěry, které nabízejí cestovní kanceláře anebo agentury, které zájezd zprostředkovaly. Řadě zájemců se může zprvu zdát, že se jedná o výhodný krok, jelikož zabijí dvě mouchy jednou ranou a navíc si i ušetří další vyřizování u jiné společnosti. Problém ale nastane ve chvíli, kdy je cestovka bude nutit k podpisu smlouvy o koupi zájezdu a až poté začne řešit financování půjčkou. Často se tak většina klientů zaváže a až následně jim budou poskytnuty podmínky čerpání úvěru, přičemž cestovní kancelář může do smlouvy přihodit velice nevýhodný úrok a řadu dalších skrytých poplatků. Dále se pak ještě tímto krokem sami ochudíte o možnost srovnat nabídky konkurenčních půjček.

Jediný výhodný úvěr na cestu do zahraničí

I když se před loňským létem údajně objem půjček zvýšil o 10 %, podle tiskové zprávy společnosti KRUK jsou Češi na velmi dobré cestě. Pokud jste skálopevně rozhodnuti, že si budete půjčovat, volte spíše než klasický spotřebitelský úvěr raději mikropůjčku, kterou ale máte možnost co nejdříve splatit. Vždy ale jen v případě, že vám nebude dělat problém peníze po příjezdu jednorázově vrátit v plné výši a s RPSN.

Celou dovolenou vám sice nezaplatí, ale něco určitě přispěje. Nejvýhodnější a také nejúspornější pro vás ale vždy bude předem si našetřit.

Zdroj: KRUK

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Dovolená