Inflace na Slovensku v červnu zrychlila na 2,8 procenta

13.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. července (zpravodaj ČTK) - Tempo meziročního růstu inflace na Slovensku v červnu zrychlilo na 2,8 procenta, v květnu spotřebitelské ceny v zemi vzrostly o 2,6 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Vývoj byl v souladu s průměrnými odhady analytiků. Inflace na Slovensku dosáhla vyššího tempa než v České republice, kde spotřebitelské ceny byly v červnu o 2,6 procenta vyšší než před rokem.

Na Slovensku se v červnu proti stejnému období minulého roku zvýšily ceny ve všech sledovaných kategoriích s výjimkou cen poštovních a telekomunikačních služeb, které o dvě procenta klesly.

Nejrychleji, o 6,5 procenta, se zvýšily ceny v dopravě, a to i kvůli zdražení pohonných hmot. Ceny potravin, které mají spolu s energiemi značný podíl ve spotřebním koši pro výpočet inflace, v červnu zrychlily tempo meziročního růstu na 5,3 procenta z 5,1 procenta v květnu.

Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze v červnu zvýšila výhled inflace na letošní rok na 2,6 procenta z dřívějšího odhadu 2,3 procenta.

Loni ceny zboží a služeb na Slovensku vzrostly o 1,3 procenta. V letech 2014 až 2016 zaznamenala země deflaci, spotřebitelské ceny tak v průměru klesaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK