Banka JPMorgan zvýšila čtvrtletní zisk o 18 procent

13.07.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. července (ČTK) - Americká banka JPMorgan Chase & Co zvýšila ve druhém čtvrtletí zisk v meziročním porovnání o 18 procent na 8,3 miliardy dolarů (185,1 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která je podle objemu aktiv a vkladů největší bankou ve Spojených státech. Banka stále těží z daňové reformy, hospodaření ale podpořila také vyšší poptávka po úvěrech a růst úrokových sazeb.

Zisk na akcii se zvýšil na 2,29 z předchozích 1,82 USD, a překonal tak odhady analytiků. Ti v průměru čekali 2,22 USD. Příjmy se zvýšily zhruba o šest procent na 28,4 miliardy dolarů (633 miliard Kč), zatímco analytici očekávali 27,36 miliardy USD.

Čisté příjmy z úroků stouply o devět procent na 13,6 miliardy dolarů, zejména díky vyšším úrokovým sazbám i růstu objemu úvěrů. Od druhého čtvrtletí loňského roku americká centrální banka (Fed) zvýšila základní sazby čtyřikrát.

Příjmy z obchodování s akciemi vzrostly o 24 procent, zatímco výnosy z obchodování s dluhopisy se zvýšily o sedm procent.

JPMorgan navíc těžil z daňové reformy prezidenta Donalda Trumpa, která snižuje sazbu daně z příjmu. Na daních tak za druhé čtvrtletí banka zaplatila 2,26 miliardy dolarů, zatímco za stejném období loni to bylo 2,72 miliardy USD.

Akcie JPMorgan Chase & Co před zahájením obchodování na burze přidávaly asi jedno procento.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK