Okurková sezóna. Nejlepší čas změnit dodavatele a topit levněji

03.08.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Léto je čas na změnu dodavatele. Zvlášť pokud plynem nebo elektřinou vytápíte. Úspory se pohybují v řádech tisíců korun. Proč s výběrem nového obchodníka neotálet? A na co si dát pozor? A jak bychom měli postupovat?

Lidé, kteří vytápí dřevem, si v létě připravují zásoby na zimu. Aby dřevo dobře hořelo, musí vysychat. Některé třeba dva roky. Domácnosti vytápějící peletami nebo uhlím ví, že tuhá paliva nakoupí levněji v letních akcích. A podobné je to i s cenami elektřiny nebo zemního plynu. Na topnou sezónu se vyplatí připravit. Svůj účet za vytápění totiž můžete snížit o tisíce korun ročně.

Srovnejte si cenu plynu

Změna dodavatele je ze zákona zdarma. Právo na ni má každý spotřebitel. Rozdíly v cenách jednotlivých dodavatelů zůstávají pořád významné. Například megawatthodinu zemního plynu mohou dodavatelé nabízet za 590 korun, u jiných ale zaplatíte o dvě nebo o tři stovky více. Podobné je to i s měsíčním platem. Zatímco někteří dodavatelé vám naúčtují třeba jen 10 korun, u jiných zaplatíte přes stovku.

Energetický regulační úřad připravil dokonce tzv. indikativní cenu plynu, která má sloužit pro porovnání nabídek. Vypočítal ji na 699 korun za megawatthodinu v případě, že domácnost zemním plynem vytápí. „Spotřebitelé si mohou jednoduše porovnat, kolik jim účtuje současný dodavatel, a zda se vyplatí hledat jiného," říká Vladimír Outrata z Energetického regulačního úřadu. Pro elektřinu ale podobný ukazatel nevydává.

Změnit dodavatele může každý

Domácnosti mohou dodavatele zemního plynu nebo elektřiny změnit tak často, jak jim to dovoluje smlouva uzavřená s původním dodavatelem. Od začátku roku změnilo dodavatele plynu podle statistik OTE ČR už téměř 155 tisíc domácností. Nového dodavatele elektřiny si vybralo přes 214 tisíc domácností.

Spotřebitelé, kteří zatím dodavatele neměnili nebo nepodepsali žádný dodatek, budou mít smlouvu na dobu neurčitou. Ta se zpravidla pojí s tříměsíční výpovědní lhůtou. To znamená, že pokud lidé podají výpověď do konce července, bude běžet následující tři měsíce. Od 1. listopadu potom budou moci odebírat energii od nového dodavatele.

Jiné je to ale se smlouvami na dobu určitou. V tomto případě je třeba poslat výpověď ke konkrétními datumu. Smlouvy se závazkem jsou uzavírané většinou na dva nebo tři roky, pokud je spotřebitel nevypoví, automaticky se prodlužují.

Je třeba připomenout, že dodavatelé mohou za předčasné ukončení smlouvy požadovat sankce v řádech několika tisíc korun, jež mohou být vyšší než potenciální úspory u nového dodavatele. Existuje však ještě jedna možnost – pokud dodavatel zdraží, může domácnost odejít ve zkrácené lhůtě.

Jak topit levněji

(foto: Shutterstock)

Úspory až 8 tisíc korun

Na zdražování si proto dodavatelé dávají pozor. Příliš se jim do něho nechce, i když ceny energií rostou, a to jak v případě elektřiny, tak i u plynu. „Pro další období se budou muset zákazníci připravit na zvýšení ceny plynu,“ domnívá se analytik Jiří Gavor.

Změnit dodavatele plynu se vyplatí hlavně domácnostem, které komoditu používají na vytápění. Například domácnost, která žije ve Středočeském kraji a ročně protopí 22 megawatthodin energie by u společnosti innogy v běžném tarifu zaplatila necelých 32 tisíc korun. Pokud by o cenu plynu soutěžila v energetických aukcích, mohla by svůj účet snížit o 8 tisíc korun. K dodavatelům s levnější nabídkou potom patří například Eneka, EP Energy trading nebo MND. U nich by domácnost ušetřila kolem 7 tisíc korun ročně.

Pozor, co podepíšete

Ačkoli hlavní motivací bývají úspory energií, při výběru dodavatele je potřeba zůstat obezřetní. „Spotřebitel by neměl nic podepisovat, pokud nemá ověřenou nabídku a reference protistrany. Nikdy nespěchejme, vždycky si nechejme čas na rozmyšlenou a jako zdroj informací využijme Internet, kde ale čerpejme jenom ze seriózních zdrojů: z webů státní správy, energetických korporací nebo transparentních portálů,“ doporučuje Petr Woff z projektu KupníSíla.cz.


Rovněž čtěte:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ