Záznamy v registru SOLUS pomáhají. Češi začali splácet

06.08.2018 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Mít záznam v registru SOLUS není nic příjemného a své o tom ví i řada dlužníků. Očividně ale tento tah přispívá ke zlepšení. Čeští občané splácejí a dluhy se snižují.

Podle tiskové zprávy z 24. července 2018 bylo v registru SOLUS ke konci druhého čtvrtletí zapsáno 7,14 % dospělých občanů ČR s nesplaceným závazkem po splatnosti. Ve stejném období loňského roku to bylo 7,40 % občanů. Počet osob s dluhem po splatnosti v SOLUS klesal ve všech krajích České republiky s výjimkou Královéhradeckého kraje. I zde však zůstala hladina na stejné úrovni, jako ke konci prvního čtvrtletí letošního roku. V Karlovarském kraji klesl poprvé v historii sestavování přehledové mapy regionů podíl osob s evidovaným dluhem po splatnosti pod hranici 12 % - konkrétně zde bylo zapsáno k 30. červnu 11,95 % občanů.

Co je registr SOLUS?

SOLUS je zájmové sdružení právnických osob, které eviduje informace o dlužnících pomocí negativního registru. Nahlíží do něj členské společnosti kvůli prověření bonity klienta, zejména pak banky a nebankovní společnosti. Na rozdíl od bankovních a nebankovních registrů pak SOLUS neeviduje pouze osoby, které dluží na finančních produktech, ale i ty, které mají např. dluhy u telekomunikačních společností anebo třeba u distributorů energií.

Jak nahlédnout do registru dlužníků SOLUS

Zdroj: Shutterstock

K 30. červnu 2018 bylo evidováno v Registru fyzických osob 620 tisíc dospělých občanů ČR (k 30. 6. 2017 to bylo 640 tisíc) s aktivním dluhem po splatnosti. Dlužná částka evidovaná v největším negativním registru v Česku klesla na 49,7 miliard Kč (oproti 50,5 mld. Kč před rokem).

„Jen od počátku letošního roku se podařilo zcela splatit své závazky zapsané v Registru fyzických osob SOLUS řádově 27 tisícům občanů. Tito občané se tak vyhnuli potenciální exekuci či osobnímu bankrotu,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS. „Přes pozitivní vývoj a pokles počtu občanů zapsaných v negativním registru SOLUS však musí zůstat oblast prevence předlužení občanů důležitým tématem pro komerční společnosti i tvůrce legislativy. V České republice stále zůstávají regiony, kde eviduje SOLUS s dluhem po splatnosti více než 15 dospělých občanů ze sta – například Chomutov, Most nebo Ústí nad Labem,“ dodává Jan Stopka.

Kde se lidé nejvíce zadlužují?

Dlouhodobě největší potíže se splácením svých závazků mají občané v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Nejlepší platební morálku mají naopak ve Zlínském kraji a na Vysočině.

Jak nahlédnout do registru dlužníků SOLUS

KRAJ ČR POČET OSOB V PRODLENÍ
Praha 5,69 %
Středočeský 6,75 %
Jihočeský 6,37 %
Plzeňský 7,29 %
Karlovarský 11,95 %
Ústecký 13,55 %
Liberecký 9,53 %
Královehradecký 6,70 %
Pardubický 6,02 %
Vysočina 4,65 %
Jihomoravský 5,65 %
Olomoucký 6,80 %
Zlínský 4,63 %
Moravskoslezský 9,21 %
Průměr celý ČR 7,14 %

 

Velké rozdíly v řádu procentních bodů však eviduje sdružení SOLUS nejen mezi jednotlivými kraji, ale často také mezi okresy v rámci jednoho kraje. Zatímco například v okrese Bruntál je zapsáno v negativním registru SOLUS 13 dospělých občanů okresu ze sta, na opačném konci kraje, v okrese Frýdek Místek, je to jen 6 občanů ze sta.

Kdy dojde k výmazu z registru?

Důležité je ale zmínit, že kompletním splacením dluhu evidence v negativním registru nekončí. Záznam v něm budete mít ještě další tři roky, které se začnou počítat od chvíle, kdy vyrovnáte pohledávku. Jedinou výjimkou jsou zde pouze dluhy u operátorů či distributorů energií. U těch dojde k výmazu již po jednom roce od splacení dluhu. V pozitivním registru se pak nacházíte pouze 3 měsíce.

Jak na výpis ze SOLUS?

Pokud si v blízké době máte v plánu půjčovat peníze, věřte tomu, že si vás banka nebo nebankovní společnost řádně proklepne. Jestliže si chcete být předem jistí, zažádejte si o výpis. Takto učinit můžete buď prostřednictvím SMS anebo vypsáním elektronické žádosti. V prvé řadě budete potřebovat tzv. SIN kód, který slouží hlavně k identifikaci. Ten si můžete nechat zaslat textovkou za 30 Kč anebo Českou poštou za 89 Kč. Po jeho obdržení jej budete muset společnosti SOLUS zaslat opět SMS pro ověření. Následně by vám měl na vaše telefonní číslo přijít i výpis z registru.

zdroj: SOLUS


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY