Hledáte levnou dovolenou?

14.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Mnozí z nás už mají chvíle za sebou, ale někteří se na dovolenou ještě chystají. Pokud nemáte peněz nazbyt, asi se rozhlížíte po nějaké levnější variantě volných dní. Existuje, stačí hledat. Na internetu najdete skutečně velmi levné letenky, ubytování i celé zájezdy.

Můžete namítnout, že levný zájezd máte, ale stejně utratíte hodně peněz na místě. Ale i s tím se dá něco dělat a omezení ani nemusíte cítit.

Dovolená mimo sezónu

Super last minute, tedy místa v letadle těsně před odletem jsou jistě nejlevnější. Pokud jste sami, na volné noze a na nikoho se nevážete, je to ideální možnost. Většinu z nás ale něco, nebo někdo omezuje a super last minute prostě využít nemůžeme. Ale hodně ušetřit se dá i jinak. Například datem odjezdu. Na konci léta se logicky ceny hotelů snižují, na některých místech v Chorvatsku až o polovinu.

Srovnávač letenek

Jestliže jste zvyklí jezdit s cestovkou, tak srovnávač cen letenek nepotřebujete. Ale ti, co rádi cestují sami, srovnávač využijí. Je pravidlem, že levnější letenky jsou k dostání mimo víkend a také se většinou přestupuje na další spoj, neletí se jedním letadlem. Kombinace menších letišť´bývá ekonomická, takže letenka z Krakova do Paříže přes Finsko třeba přijde na méně peněz než přímý spoj z Prahy. Opravdoví cestovatelé, kteří někam zalétnou každých 14 dnů, vědí, že do některých destinací, třeba Japonska, se vyplatí si zabukovat letenku i mnoho měsíců předem.

Pro cesty po Evropě ale doporučují azair.eu, který dokáže zkombinovat velmi složité dopravní kombinace. Zde jsou některé vyhledávače letenek: Skyscanner.cz, Cestujlevne.com, Happyfly.cz, Jaknaletenky.cz, Letuška.cz, Pelikán.cz, HonzovyLetenky.cz.

Jak najít nejvýhodnější letenku?

(foto: Shutterstock)

Kde si najdeme bydlení?

Trivago nebo booking.com už využívá při hledání ubytování snad každý. Jen doplňujeme, že se u nich vyplatí registrovat kvůli dalším slevám a bonusům. Při hledání určitě neopomíjejte komentáře a recenze ubytování, najdete tam možná zkušenosti cestovatelů, které byste na vlastní kůži nechtěli zažít a místu se vyhnete. Moře může být dostupné až po hodině cesty, nebo místo nedisponuje garáží a vy si chcete auto půjčit.

Nejznámější novější službou je AirBnB (airbnb.cz). Můžete se kouknout, co nabízejí, ubytování je k dispozici v hotelech, a zejména v hostelech. A pozor, mnohý hostel nabízí i klasické dvojlůžko, jen za nižší cenu než hotel.

Pokud vám nic nevadí a klidně se vyspíte u neznámých lidí doma, využijte službu couchsurfing. To je ubytování zdarma u někoho na gauči. S hostitelem pak žijete jako u příbuzných, což je výhoda / nevýhoda (nehodící se, škrtněte).

Zde je seznam některých vyhledávačů ubytování: Booking.com, Trivago.cz, HotelsCombined.com, Agoda.com

Levněji obecně – rady

V zahraničí se musíte nějak pohybovat. Pokud si nechcete najmout auto, nebo jezdit taxíkem, jezděte veřejnou dopravou. Ušetříte výrazně a seznámíte se s místními zvyklostmi.

Do mobilu si stáhněte lokální mapy, abyste našli i tu nejzapadlejší uličku s hospodou, kde jedí jen místní, zato za polovičku ceny ve srovnání s restauracemi pro cizince.

Výrazně lze také ušetřit na výměně peněz. Vyhýbejte se místům, kde je nejvíc turistů a bankomaty využívejte také s rozvahou. Výběr v zahraničí zpravidla stojí procenta z vybrané částky, u některých bank navíc nemalý poplatek. Zde záleží i na vaší bance i místě, které navštívíte.

Pro rezervaci ubytování můžete využít cashback. Funguje to tak, že když se na některý vyhledávač ubytování, naříklad právě Booking.com prokliknete z cashbackového portálu, dostanete za tento proklik část peněz utracených za dovolenou zpět na účet. U dovolené pro celou rodinu může cashback činit až 5 % z ceny zájezdu, tedy i několik tisíc korun.

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Spotřebitel