Jak si vyřídit termín svatby na úřadě i v kostele

15.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Máte v plánu se příští rok anebo dokonce ještě ten letošní ženit nebo vdávat? A už jste si rezervovali termín svatby kvůli obřadu? Poradíme vám, kde začít s vyřizováním.

Svatba je jednou z největších životních událostí. Někdo na ní potřebuje mít dvě stě lidí a někomu stačí jen dva svědci. Tak či tak je k tomu ale ještě potřeba zavčas všechno vyřídit na úřadě. Na kterém ale?

Kde zamluvit termín svatby

Naprostým základem je najít místo, na kterém si chcete říct své ano, a to už minimálně kvůli tomu, abyste co nejdříve mohli zamluvit termín. Může se jednat v podstatě o cokoliv. Louku, kostel, radnici anebo třeba i obřadní síň v nějaké vile. Jedno je ale u všech stejné – až ono místo najdete, zjistěte si, pod jaké katastrální území spadá a následně si vyhledejte i tamější matriční nebo obecní úřad.

Pokud se vám na daný úřad podaří dovolat, můžete se rovnou zkusit zeptat, jak si zarezervovat termín svatby, a zdali je vůbec možné oddání na vámi vybraném místě. Počítejte totiž s tím, že pokud se s partnerem nebo partnerkou budete chtít brát mimo stanovené obřadné síně, zaplatíte správní poplatek. Ten se může pohybovat i v rozmezí několika tisíců korun.

Jak zamluvit termín svatby na úřadě, v kostele

Zdroj: Shutterstock

Jaké doklady potřebujete k zařízení svatby

Matriky obvykle zveřejňují možné svatební termíny až několik měsíců dopředu. Seznam by pak měl být na webových stránkách úřadu. Nejčastěji termíny spadají především na pátky a soboty. Pokud byste chtěli svatbu v jiný den, opět očekávejte správní poplatek, ale jen za předpokladu, že to matrika vůbec schválí.

Důležité je vědět, že pouze telefonicky zarezervovat datum nestačí. Tak či tak se bude muset minimálně jeden ze snoubenců na úřadě objevit osobně a přinést s sebou své i partnerovi doklady. Budete potřebovat:

Pokud už jednou byla žena vdaná nebo snoubenec ženatý, je nutné doložit i rozsudek o rozvodu anebo úmrtní list. Jestliže už máte nějaké společné děti, vezměte s sebou i jejich rodné listy.

Svatba s cizincem v ČR

Jestliže si berete někoho, kdo nemá české občanství, počítejte s tím, že se vyřizování prodlouží. Cizinec totiž bude muset na úřadě předložit:

  • Pas
  • Soudní překlad rodného listu s tlumočnickou doložkou, razítkem a podpisem překladatele
  • Soudní překlad vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství s tlumočnickou doložkou, razítkem a podpisem překladatele
  • Potvrzení o oprávněnosti k pobytu na území ČR – staré maximálně 7 pracovních dnů před uzavřením sňatku

Jestliže byl cizinec už někdy ženatý, bude třeba nechat přeložit i pravomocný rozsudek o rozvodu nebo úmrtní list.

Podmínky pro církevní sňatek

Termín tentokrát nebudete domlouvat na matrice, ale přímo s knězem z farnosti, kde byl pokřtěn jeden z vás. Pokud chcete svatbu jinde, budete potřebovat tzv. propuštění z farnosti, čili dovolení faráře. Pro církevní matriku pak musíte sehnat tyto dokumenty:

  • Úředně ověřenou kopii občanských průkazů
  • Úředně ověřenou kopii rodných listů
  • Potvrzení o křtu minimálně jednoho ze snoubenců
  • Zápis žádosti o církevní sňatek
  • Potvrzení o absolvování přípravy na manželství
  • Osvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství staré maximálně 6 měsíců
  • Informace o svědcích včetně bydliště a rodných čísel
  • Popř. úředně ověřenou kopii úmrtního listu, jste-li vdovec/vdova.

Nárok na náhradní placené volno v den svatby

Když se ženíte nebo vdáváte, je dobré vědět, že si na váš velký den nemusíte zbytečně čerpat dovolenou. Ženich i nevěsta totiž mají nárok hned na 2 dny náhradního volna, které je ale třeba zařídit u zaměstnavatele. Nutno ale podotknout, že proplacen vám bude pouze 1 den.

Dovolenou si nemusí vybírat ani rodiče snoubenců. Podle zákoníku práce totiž mají i oni nárok na 1 den proplaceného volna. Bohužel náhradní mzdu ani volno nedostanou svědci ani ostatní svatebčané.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel