Hypoteční banka podruhé během krátké doby zdražuje hypotéky

08.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Hypoteční banka podruhé během krátké doby zdražuje hypotéky. Naposledy sazby zvýšila 30. července - na pětiletých fixacích o jednu desetinu bodu. Od 20. srpna budou u hlavního produktu Jasná hypotéka pětileté hypotéky k dostání od 2,89 procenta, což znamená další navýšení o dvě desetiny bodu. Celkem tedy od konce července zvedla sazby o tři desetiny bodu. Banka, která je lídrem trhu, to dnes sdělila ČTK.

Opakovaným zvýšením sazeb reaguje banka na rozhodnutí České národní banky, která ve čtvrtek minulého týdne opět zdražila mezibankovní zdroje.

\"Vlastní bydlení se tak stává pro lidi opět o něco méně dostupné. ČNB se regulacemi snaží zmírnit rostoucí trh hypoték. Bydlení ve vlastním, které se v posledních letech stává pro Čechy tak typické, začne při stávajícím trendu opět nahrazovat pronájem. Počet Čechů, kteří splní požadavky na poskytnutí hypotéky, a budou si ji moci dovolit, se bude snižovat,\" uvedla mluvčí banky Andrea Vokálová.

Průměrná česká domácnost vydává na splátku hypotéky asi 42 procent svých čistých příjmů. \"S růstem sazeb se bude tento podíl dále navyšovat a brzy dosáhne limitu 45 procent, který je doporučován ČNB jako maximum,\" doplnila Vokálová.

Ostatní banky koncem minulého týdne mírný růst po rozhodnutí ČNB o zvýšení sazeb vesměs připouštěly. \"Pečlivě sledujeme situaci na trhu a na případný vývoj zareagujeme. Navýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů máme v plánu ve střednědobém výhledu promítnout do úrokových sazeb hypotečních úvěrů,\" řekl ČTK manažer Moneta Money Bank pro úvěrové produkty Tomáš Kostrhoun.

První podmínkou pro získání Jasné hypotéky je sjednání inkasa splátky z účtu u ČSOB a pravidelné zasílání alespoň 1,5 násobku měsíční splátky na svůj účet. Druhou podmínkou je uzavření životního pojištění u ČSOB Pojišťovny nebo je možné si vybrat alternativu sjednání inkasa z účtu spoludlužníka. Při splnění těchto podmínek klienti získají odhad nemovitosti a vedení úvěru zdarma.

ČNB v červnu uvedla, že od října rozšíří pravidla pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu domácnosti. Dluh žadatele o hypotéku by nově neměl překročit devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Žadatel by měl současně na splátku dluhu vynakládat nejvýše 45 procent svého měsíčního čistého příjmu. Základní úroková sazba ČNB, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla minulý čtvrtek o 0,25 bodu na 1,25 procenta.

Hypoteční banka je první specializovanou hypoteční bankou a zároveň největším poskytovatelem hypoték v České republice. Je součástí finanční skupiny ČSOB a belgické skupiny KBC. Jediným akcionářem banky je ČSOB.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK