Zisk RBI kvůli prodeji polské divize klesl o 2,9 procenta

09.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 9. srpna (ČTK) - Rakouské finanční společnosti Raiffeisen Bank International (RBI), která působí i v České republice, klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 2,9 procenta na 357 milionů eur (9,1 miliardy Kč). Propad způsobily mimořádné náklady spojené s prodejem polské divize Raiffeisen Bank Polska. Výsledek však překonal očekávání, zejména díky růstu trhů ve východní Evropě, který pomohl zvýšit příjmy a snížit rezervy na ztrátové úvěry, uvedla dnes banka.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že banka vytvoří zisk 264 milionů eur. Za celé pololetí pak čistý zisk banky vzrostl o 29 procent na 756 milionů eur.

Podíl špatných úvěrů na celkovém objemu úvěrů se na konci června snížil na 4,8 procenta. Firma díky tomu mohla snížit rezervy na ztrátové úvěry. Ve střednědobém horizontu pak banka očekává další snížení problematických úvěrů.

RBI patří mezi největší banky ve střední a východní Evropě. Působí ve 14 zemích regionu včetně České republiky, kde od roku 1993 nabízí své služby prostřednictvím ústavu Raiffeisenbank. Celkem má v regionu 16,5 milionu zákazníků a zhruba 50.000 zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK