Červencová meziroční inflace byla o 0,3 bodu pod odhady ČNB

09.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. srpna (ČTK) - Červencová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu nižší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Důvodem byl podle něj výhradně vývoj cen potravin. Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 2,3 procenta z červnových 2,6 procenta.

Inflace se tak nadále nachází v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v červenci meziročně zvýšily o 2,2 procenta, uvedl Holub.

Ve skokovém útlumu dynamiky cen potravin se podle Holuba projevil zejména vývoj cen tradičně kolísavých položek, jako je ovoce a zelenina, který mívá výrazný, ale přitom nestálý sezonní průběh.

Naproti tomu jádrová inflace v červenci výrazně vzrostla, a překonala tak očekávání ČNB. V ní se již delší dobu odráží vliv svižného růstu domácí ekonomiky a akcelerující dynamiky mezd a nově i nedávné oslabení kurzu koruny. \"Kombinace těchto faktorů zřejmě přispěla k tomu, že v červenci došlou jádrové inflace k citelnému urychlení růstu cen zahraničních rekreací. Prognóza vývoje regulovaných cen, cen pohonných hmot a primárních dopadů změn nepřímých daní se v červenci naplnila,\" dodal.

Zveřejněná data na jedné straně naznačují naplňování jednoho z dílčích rizik identifikovaných v prohlášení po srpnovém měnovém zasedání bankovní rady ČNB. Ta konstatovala, že krátkodobé riziko prognózy směrem dolů představuje výhled inflace na nejbližší měsíce u cen potravin a pohonných hmot. \"Na druhou stranu však nová data spíše potvrzují kvalitativní vyznění poslední prognózy ČNB. Podle ní jsou celkové fundamentální inflační tlaky silné a krátkodobě ještě dále vzrostou, zejména v souvislosti s výraznou mzdovou dynamikou v tuzemské ekonomice,\" upozornil Holub.

Zároveň podle něj odeznívá protiinflační působení dovozních cen, do nichž se promítá nedávné oslabení kurzu koruny. V dalším období se ovšem celkové inflační tlaky zmírní v návaznosti na pokračující zvyšování úrokových sazeb, obnovené posilování kurzu a pomalejší dynamiku mezd. Na horizontu měnové politiky se tak inflace shora vrátí k dvouprocentnímu cíli ČNB. Během roku 2020 pak setrvá v jeho blízkosti, odhadl.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK