Japonská ekonomika ve čtvrtletí stoupla o 1,9 procenta

10.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. srpna (ČTK) - Po oslabení v prvním čtvrtletí japonská ekonomika zaznamenala ve druhém kvartálu vyšší než očekávaný vzestup. Pomohly jí především výdaje spotřebitelské i podnikatelské sféry. Další vývoj vývozu i investic však ohrožuje napětí ve světovém obchodě. V anualizovaném přepočtu se hrubý domácí produkt (HDP) země podle vládních údajů ve druhém kvartále zvýšil o 1,9 procenta po poklesu o 0,9 procenta v předchozím kvartálu, kdy japonská ekonomika ukončila dvouleté období nepřetržitého růstu, napsala agentura Reuters.

Analytici předpovídali, že HDP se ve čtvrtletí zvýší o 1,4 procenta. V porovnání s předchozím kvartálem, kdy byl zaznamenán pokles o 0,2 procenta, ekonomika stoupla o 0,5 procenta procenta a překonala tak očekávaných 0,2 procenta.

Spotřebitelské výdaje, které se na ekonomice podílejí asi 60 procenty, přispěly k růstu HDP nejvíce. Stouply o 0,7 procenta díky poptávce po osobních automobilech a domácích přístrojích. Odborníci přitom předpovídali, že se tyto výdaje ve druhém čtvrtletí zvýší o 0,2 procenta po poklesu o 0,2 procenta v prvních třech měsících roku.

Oživení spotřebitelských výdajů je sice vítaným faktorem pro japonskou centrální banku, pravděpodobně ale nebude stačit k tomu, aby změnila svůj postoj k úrokovým sazbám, které chce dlouhodobě držet na nízké úrovni, protože země se dlouho potýkala s deflací a inflace je stále slabá.

Kapitálové výdaje se zvýšily o 1,3 procenta, což byl nejvyšší vzestup od posledního čtvrtletí 2016. Analytici čekali růst o 0,6 procenta.

I když analytici předpokládají, že japonská ekonomika si růst udrží, někteří podotýkají, že globální obchodní spory budou mít negativní dopad na vývoz a zpracovatelský sektor, které jsou hlavní silou této třetí největší světové ekonomiky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK