Růst britské ekonomiky ve 2. čtvrtletí zrychlil na 0,4 procenta

10.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. srpna (ČTK) - Tempo růstu britské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo proti předchozím třem měsícům na dvojnásobek. Přispělo k tomu teplejší počasí, které podpořilo stavebnictví a výdaje spotřebitelů. Hrubý domácí produkt (HDP) se ve srovnání s předchozím kvartálem zvýšil o 0,4 procenta po růstu o 0,2 procenta v prvních třech měsících roku. Oznámil to dnes britský statistický úřad.

Meziročně se HDP zvýšil o 1,3 procenta. Zůstal tak blízko šestiletého minima, kam se propadl v prvním čtvrtletí.

Britská ekonomika po referendu v roce 2016, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie, prudce zpomalila a očekává se, že i nadále bude růst pomaleji, než většina dalších rozvinutých zemí. Británie má opustit EU v březnu příštího roku.

Ekonomové se obávají, že spotřebitelé i firmy omezí výdaje kvůli rostoucímu nebezpeční, že Británie opustí EU bez dohody o budoucích obchodních vztazích.

Výdaje domácností se ve druhém čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zvýšily o 0,3 procenta. Meziročně ale stouply pouze o 1,1 procenta, což je nejslabší růst od začátku roku 2012. Sektor služeb vzrostl o 0,5 procenta a stavebnictví o 0,9 procenta.

Analytici také upozorňují, že v červnu růst zpomalil na 0,1 procenta z květnových 0,3 procenta.

Zpráva přichází týden poté, co britská centrální banka podruhé od světové finanční krize zvýšila základní úrokové sazby. Krok zdůvodnila tím, že ekonomický růst za první čtvrtletí byl pouze dočasným zpomalením a že poslední údaje ukazují, že ekonomika se zotavuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK