Čtveřici největších bank klesl v pololetí zisk o 2,3 miliardy Kč

10.08.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. srpna (ČTK) - Čtveřice největších bank v Česku v prvním pololetí vydělala 26,6 miliardy Kč, což je o 2,3 miliardy meziročně méně. Vyplývá to z výsledků bank. Výrazné zisky českých bank byly v minulém roce citelně ovlivněny jednorázovými faktory včetně ukončení devizových intervencí České národní banky.

V letošním prvním pololetí banky vydělaly na zvýšení úrokových sazeb ČNB, které se promítlo do cen hypoték a dalších úvěrových produktů, ale již nebylo zohledněno u spořicích produktů pro klienty, řekl ČTK analytik BH Securities Štěpán Křeček. Růst úrokových sazeb však některým bankám nestačil k tomu, aby dokázaly napodobit zisky z loňska. Tehdy většina bank vydělala na kurzových operacích v souvislosti s ukončením devizových intervencí, upozornil.

\"Banky loni dobře, byť přechodně vydělávaly na ukončování intervenčního režimu ČNB,\" doplnil analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Zahraniční spekulanti si prostřednictvím bank vytvářeli pozice pro své sázky na posílení koruny po ukončení intrevencí. Ty skončily loni v dubnu, takže letošní pololetní výsledek je jimi v meziročním srovnání ovlivněn, dodal.

České spořitelně vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 7,9 miliardy Kč. Na růstu čistého zisku se spolu s rostoucím objemem úvěrových obchodů podílely postupně se zvyšující úrokové výnosy a rozpouštění opravných položek.

Čistý zisk Komerční banky v pololetí meziročně klesl o 12,4 procenta na 6,9 miliardy korun. Bez započtení jednorázových položek, jako byl například loňský prodej budovy centrály, byl čistý zisk nižší o 1,2 procenta.

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním pololetí klesl meziročně o 20 procent na 7,5 miliardy korun. Důvodem poklesu byly mimořádné výnosy v loňském roce.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za první pololetí čistý zisk 168 milionů eur (4,3 miliardy Kč), což je meziroční růst o téměř sedm procent.

Výsledky největších bank v ČR v miliardách korun: čistý zisk 1. pololetí 2018 čistý zisk 1.pololetí 2017 čistý zisk 1. pololetí 2016 ČSOB 7,5 9,4 8,3 Česká spořitelna 7,9 7,7 8,2 Komerční banka 6,9 7,7 6,7 UniCredit Bank ČR a SR 4,3 4,1 3,5

Zdroj: banky

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK