Komentář: ČSSD - vládní omáčka od předsedy Hamáčka

20.08.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Předseda ČSSD Jan Hamáček dovedl svoji stranu do další vládní koalice s ANO a do ministerstev obsadil nechvalně proslulé staré známé (Toman), ale i nové tváře s bizarními ekonomickými názory. Kdo jsou ministři ČSSD? Kdo vlastnil firmu, která stála ČR půl miliardy KČ?

Minule jsme se podívali na mocné muže ČSSD, OKD i Miloše Zemana. Nyní se podíváme na to, kdo jde do vlády v oranžových barvách.

Podívej kvete růže. Opravdu? Není spíše cítit hniloba?

Zdroj: Youtube.com

5 ministerstev vs 4 ministři

ČSSD je společně s ANO v křehké vládě, kterou tiše podporují komunističtí poslanci. Jednání byla velmi dlouhá a část ČSSD nechtěla o další vládě s ANO, v čele se soudně uznaným agentem StB Andrejem Babišem, ani slyšet. Nicméně podporu pro vstup do vlády se podařilo sehnat a předseda ČSSD Jan Hamáček tedy mohl přednést jména svých ministrů Andreji Babišovi. První problém nastal už na pražském hradě, kde se panu prezidentovi nelíbilo jméno pana Miroslava Pocheho,

Pocheho pech

Europoslanec Miroslav Poche patřil k blízkým lidem Bohuslava Sobotky a patří k nejvlivnějším členům ČSSDv Praze tvořil známou spojku Poche-Hulinský-Březina. Právě pražská pobočka ČSSD byla podle senátora Jiřího Dienstbiera proti vstupu do vlády Andreje Babiše a Jan Hamáček je musel něčím přesvědčit. A dle všeho to nebylo zadarmo. Následně jméno Miroslava Pocheho bylo ztraceno někde mezi složkami prezidenta a premiéra. Postu ministerstva zahraničních věcí se na čas ujal ministr vnitra Jan Hamáček.

Nicméně Miroslav Poche má škraloup z minulosti, kdy straně dával skrytě peníze a málem byl s jeho politickou kariérou amen. Po zvolení europoslancem se ukazuje, že Češi rychle zapomínají, ale prezident Zeman ne, obzvlášť, když jste kamarádem Bohuslava Sobotky.


Další komentáře:

Václav Klaus - angry birds z ODS

7 věcí, které ANO naučilo naše děti


Ohlasy písní socialistických

Ministrem zemědělství se stal prezident Potravinářské komory Miroslav Toman, kdy předseda ČSSD Jan Hamáček vzal v potaz "nesčetná doporučení" z odborné komunity. Tomana označil za nezpochybnitelného odborníka, který je jako nestraník připraven do ČSSD vstoupit. 

Miroslav Toman má blízko k hradu. Při první prezidentské kampani věnovali Tomanovi na podporu Miloše Zemana půl milionu korun. Dále Miroslav Toman kandidoval v Ústeckém kraji jako lídr SPOZ, ale neuspěl. Nicméně se dostal do "Zemanovy vlády expertů", kde zastával funkci ministra zemědělství. Miloš Zeman dokonce udělil Miroslavu Tomanovi staršímu (otci ministra) státní vyznamenání.

Miroslav Toman patří do vlivné zemědělské rodiny. Jeho otec byl ministrem zemědělství ve Štrougalově vládě v 80. letech a dostal se dokonce na pozici místopředsedy vlády. Po revoluci se pustil do podnikání a byl velmi úspěšný. Jeden syn (Zdeněk) podnikal s ním, kdyžto druhý syn Miroslav Toman mladší se vydal do státní sféry, kde působil na ministerstvu zemědělství jako náměstek.

Největší kontroverze budí společnost Agrotrade a. s., kterou nyní Tomanovi vlastní. Ovšem v minulosti jim patřila firma stejného jména, která půjčovala zemědělské stroje. V jeden moment byla ovšem převedena na nové vlastníky (na Kypru), kde se přejmenovala a nakonec upadla do konkursu. Na konci zbyly dluhy v hodnotě více než jedné miliardy korun. Dluh předtím vznikl u České spořitelny, která byla ve vlastnictví státu. Po přeprodeji České spořitelny rakouské Erste zůstal dluh u České konsolidační agentury (respektive státu). Pro dobarvení dodejme, že tehdejší přeprodej ČS schválil Miloš Zeman a dluhy (přejmenované Agrotrade) zůstaly v rukou státu.

Nicméně příběh nekončí a v konkurzní správě přes prostředníka se Tomanovi znovu ujali společnosti Xaverov a. s., která vlastnila pozemky v Praze, na kterých v dnešní době leží část tržiště SAPA a kus pražského okruhu.

Nyní se můžeme těšit na další kolo příběhů Miroslava Tomana, kde o napětí, náhody, státní újmy a vyznamenání není nouze...

Po opisování nastupuje perpetum mobile

Na ministerstvo práce a sociálních věcí ČSSD vždy velmi cílilo, protože, jako správná levicová strana, má v popisu práce starat se o blahobyt všech. Na tento post byl dosazen ministr Petr Krčál. Ovšem vydržel pouhých několik týdnů a rezignoval po té, co se v je diplomové práci našlo velké množství opsaných částí. Na uvolněné místo nastoupila ministryně Jana Maláčová, která hodlá prosadit plošný růst platů státních zaměstnanců o 10 %, což komentovala následovně:

„Pokud budeme platit vyšší platy, tak z toho bude profitovat státní rozpočet, protože to znamená vyšší daňové a sociální příjmy pro státní rozpočet."

Dle této logiky se jedná se o nové perpetum mobile, kdy stát na jedné straně bude platit státním zaměstnanců více a na druhé to bude pro něj znamenat zisk (profit). Takže čím více státních zaměstnanců, tím vyšší příjmy státního rozpočtu?

Kultuře vládne multifunkční Hanák

Na post ministra kultury nastoupil olomoucký primátor Antonín Staněk. Ten má dosud zkušenosti z pedagogické činnosti (proděkan Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci) a z komunální politiky (dlouholetý zastupitel a od roku 2014 primátor Olomouce). V roce 2017 byl rovněž zvolen poslancem (dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce v Olomouckém kraji). Bohužel zkušenosti z kulturních institucí příliš nemá, ale jedná se o poměrně úspěšného komunálního politika s kořeny v akademickém prostředí. Byl kritizován již před zvolením ministrem kultury, protože zastával mnoho funkcí. Antonín Staněk ovšem již dopředu avizoval, že primátorskou funkci dokončí a v podzimních volbách se o ni již nebude ucházet. Poslanec, ministr, primátor, vysokoškolský pedagog a další funkce, nepřipomíná vám to jednoho exhejtamana?

Zimola is coming....

Jan Hamáček je nyní předseda ČSSD, ale v zákulisí i mezi voliči nabývá velké obliby 1. místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Ten představuje vedoucího "Zemanova křídla", naopak Jan Hamáček se snaží být sjednotitelem mezi "Sobotkovci" a "Zemanovci".

Uvidíme, jak se Janu Hamáčkovi toto sjednocení povede, protože i vládní návrhy ministrů působily trochu jako bramboračka, která se snažila zavděčit všem v ČSSD. Rozhodně se ovšem nedá říci, že by byla nemastná, neslaná. Může se ovšem stát, že volič jim vládnutí s ANO na konci volebního období zúčtuje. Lidé se škraloupem z minulosti, nekvalifikovaní ministři, vysoké zadlužení ČSSD a nezcela vyřešené vnitřní spory mohou tuto růži české levice zastřihnout nebezpečně blízko 5% hranici.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU