Jak poznat české padělané bankovky a koruny?

19.09.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Zajímá vás, jak rozeznat padělané české peníze od těch pravých? Jaké ochranné prvky mají vůbec naše bankovky? Většinou se stačí jen pořádně podívat.

Počet padělaných bankovek v roce 2017 oproti roku 2016 poklesl o pětinu. Většina takových falzifikátů je přitom padělána tak nekvalitním způsobem, že by si lidské oko mělo všimnout chyby hned na první pohled.

Ochranné prvky českých bankovek

Všechny ochranné prvky lze rozeznat buď hmatem, nebo zrakem. Pokud bychom měli výčet začít právě hmatem, můžete padělek poznat už podle struktury mezi prsty. Na tisk se totiž samozřejmě nepoužívá obyčejný papír, nýbrž speciální bankovkový, který v podstatě ani k čemukoliv jinému než k penězům nelze přirovnat. Další věc, kterou můžete dotykem na pravých českých bankovkách najít, je hlubotisk na averzní (lícové) straně.

Přesuňme se k vizuálu. Každá bankovka musí dále obsahovat proužek s mikrotextem, vodoznak a soutiskovou značku.

  • Mikrotext – nachází se v lesklém okénkovém proužku, který je přes celou délku bankovky, a to na obou stranách. Okénka jsou přerušována po 5 milimetrech a mikrotiskem je v nich uvedena nominální hodnota bankovky. Pokud bychom se pak na proužek dívali proti světlu, uvidíme jej celistvý, nikoliv přerušovaný.

Jak poznat padělané bankovky - mikrotisk na penězích

  • Soutisková značka – vždy se nachází v kroužku. Jestliže se na ni budete dívat proti světlu, uvidíme napsané ČR.

Jak poznat padělané bankovky - soutisková značka

  • Vodoznak – v prostředku světlého (nepotištěného) okraje lze najít podobiznu osoby, která je zobrazena na bankovce.

Jak poznat falešné bankovky - vodoznak

Co dál nemá falešná bankovka?

Dalších ochranných prvků si můžete všimnout, pokud bankovku sklopíte. Pokud se na ni nebudete dívat z výšky, ale dáte si ji rovnou před oči proti světlu, může se vám naskytnout pohled na útvar, ve kterém se nachází nominální hodnota. Na averzní straně pak při sklopení dále můžeme najít i obrazec s českým lvem a korunou. Ten se ale nachází pouze u bankovek nad nominální hodnotu 500 Kč. Od 1000 Kč se na něm pak mění barva. U těch samých bankovek poté při ohybu najdeme 2 centimetry od okraje i tzv. iridiscentní pruh, který při sklopení získává zlatou barvu. Hned u něj lze najít také nominální hodnotu bankovky.

A v neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na další mikrotext. Vždy po pravé straně od portrétu můžeme vidět pruh, na kterém je na averzní straně zobrazena hodnota bankovky.

Zajímavostí je, že se nefalšují pouze papírové peníze, ale i mince českých korun. Ty ovšem v podstatně menší míře. V roce 2017 jich bylo nalezeno 44 kusů. Z bankovek se nejčastěji padělá tisícovka a pětistovka.

Co hrozí za přechovávání falešných peněz?

„Trestnímu postihu se nevyhne ani člověk, kterému bylo zaplaceno falešnými penězi, a ten je následně udá jako pravé. V takovém případě hrozí odnětí svobody až na dva roky,“ řekl portálu FAEI.cz právník Přemysl Líbal. A připomněl, že trestné je už samotné opatření a přechovávání padělaných nebo pozměněných peněz – v trestním zákoníku je to „oceněno“ na jeden rok až pět let.

Kdo padělá, nebo pozmění peníze v úmyslu udat je jako pravé i kdo je použije, bude potrestán odnětím svobody na tři až osm let. „Nejvyšší sazba hrozí v případě, že někdo čin spáchá jako člen organizované skupiny působící ve více státech či v tzv. velkém rozsahu,“ uvedl právník.

Co s padělanými bankovkami a mincemi?

V našich končinách se nemusíte setkat jen s falešnými českými korunami, ale třeba i s eurem apod. Jen minulý rok bylo v Česku zadrženo 2850 padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn.

Pokud se proto ocitnete v situaci, kdy se vám bankovka nebo mince nějak nezdá, určitě s ní zajděte na pobočku PČR anebo do České národní banky, popř. do některé z obchodních bank. Dále byste také měli vědět, že pokud vám někdo dává padělek, a to i kdyby se jednalo o vrácení peněz, máte plné právo jej odmítnout.

Získat třeba padělky světových měn totiž nikdy nebylo snazší. Dnes už si je každý může objednat na internetu. Dodací doba je od tří dnů po dva týdny. A cena? U některých dodavatelů desetina hodnoty bankovek, u dalších třetina. Za opravdu zdařilé falzifikáty amerických dolarů se ale platí až padesát centů za jeden dolar, upozornil ve své obsáhlé analýze portál Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz).

Zdroj: FAEI.cz

Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: Spotřebitel