Nabídka ropy roste na rekordní úrovně

19.09.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ropa se prozatím obchoduje za vyšší ceny, ale má zaděláno na výraznější korekci. Lze tak usuzovat z měsíčního reportu Mezinárodní energetické agentury (IEA), který poukázal na výrazný nárůst nabídky ropy na globálním trhu, která se dostala na rekordních 100 milionů barelů za den.

Vyšší produkci zaznamenal především ropný kartel OPEC, kterému se podařilo více než vyrovnat sezonní propady od nečlenů kartelu. To vše se děje uprostřed zhoršujícího se výhledu pro růst poptávky po ropě kvůli potencionálnímu zpomalení Indie a Číny.

OPEC a produkce ropy - je na maximu

V srpnu rostla produkce všech členů OPEC na devíti měsíční maxima 32,63 mil. barelů a to navzdory obavám z klesající produkce z Venezuely a Iránu. Vyšší produkce z Nigerie a Saudské Arábie, stejně tak zotavení produkce v Libyi a Iráku však překonaly propad. Vyšší produkce je výsledkem dohody 15ti členů na jejím zvýšení při červencovém zasedání kartelu, právě za účelem vyrovnání výpadků dodávek z Venezuely, Iránu a Libye. Největším výpadkům stále čelí Irán, který „čeká“ na Spojené státy, které mají 4. listopadu uvalit sankce na iránský obchod s ropou. Srpnová produkce Iránu klesla o 150 000 bpd na 3,6 milionů bpd. Venezuelský trh s ropou bude také pravděpodobně pokračovat v propadu společně s prohlubující se ekonomickou krizí.

Globální produkce ropy a spotřeba

Graf: Vývoj globální produkce a spotřeby ropy podle agentury IEA (Zdroj: IEA)

Poptávka po ropě přitom neroste takovým tempem, jako se očekávalo. Podle agentury IAE zůstává výhled pro růst poptávky na rok 2018 a 2019 beze změny na 1,4 a 1,5 milionech bpd. Slabší poptávka po ropě v Evropě a Asii spolu s vyššími cenami benzínu v USA tlačí na tempo růstu poptávky, zatímco nervozita kolem rozvíjejících se ekonomik zvyšuje riziko pro růst poptávky i pro příští rok. Jedním z největších strašáku může být výraznější zpomalení Číny nebo Indie, jakožto dvou největších importérů ropy na světě. Indie zároveň čelí problémům uvnitř vlastní ekonomiky spolu se silně devalvující měnou.

Trh s ropou a jeho vývoj

Navzdory rostoucí produkci a nabízenému množství, trh s ropu se dále utahuje a to především kvůli výpadkům hlavních producentů, které mohou mít výrazný vliv na cenu ropy. Utažení dorazí na trhy nevyhnutelně spolu s americkými sankcemi na iránský obchod s ropou, které budou doprovázet výpadky z Venezuely. Právě nečekané výpadky z Venezuely a dalších zemí společně s odstoupením USA od jaderné dohody dostaly cenu ropy na aktuální úrovně, kde ropu zastavily až eskalace kolem obchodních válek, které mohou způsobit zpomalení globálního růstu s poklesem poptávky po ropě.

Ropa ve středu opět atakovala úroveň 80 dolarů za barel a růstový trend se kvůli rostoucí nabídce ropy na trhu může změnit pouze v krátkodobý. Zásadní bude, jak ovlivní trh americké sankce na Irán a jakým tempem bude růst produkce kartelu OPEC. Ropa se tedy s největší pravděpodobností udrží na vyšších úrovních a potencionální překonání letošních maxim bude pouze jednorázovou záležitostí.


Tento článek má pouze informativní a edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako investiční či obchodní doporučení.


BOSSAAutorem článku je analytik společnosti Bossa.

BOSSA - Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012.

Štítky:

Autor článku

Štěpán Hájek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU