Bank of America ve třetím čtvrtletí zvýšila zisk o 35 procent

15.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Finanční ústav Bank of America, který je druhou největší bankou v USA, ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 35 procent na 6,7 miliardy USD (149 miliard Kč). Výsledky překonaly očekávání analytiků, zejména díky nižším nákladům, vyšším úrokům a růstu úvěrů. Ty vykompenzovaly pokles příjmů z obchodování s dluhopisy, informovala dnes banka.

Bez mimořádných položek zisk banky činil 67 centů na akcii, a překonal tak očekávání analytiků v anketě agentury Refinitiv. Ti v průměru očekávali zisk 62 centů na akcii. Příjmy stouply o čtyři procenta na 22,8 miliardy USD a rovněž byly o něco vyšší, než se čekalo.

Bank of America, stejně jako konkurenční banky, těžila ze snížení daní a růstu úroků ve Spojených státech. Díky příznivé situaci na trhu práce se bankám nezvyšují objemy špatných úvěrů a rezervy na špatné úvěry bance klesly o 118 milionů USD na 716 milionů USD.

Bank of America spoléhá především na vyšší úrokové sazby, které jí pomáhají maximalizovat zisk. Celkové příjmy z úroků, tedy rozdíl mezi tím, co banka vydělá z úroků na půjčkách a vyplatí na úrocích střadatelům, se zvýšily o 6,4 procenta na 11,87 miliardy USD. Celkový objem vkladů vzrostl o téměř pět procent na 1,35 bilionu USD, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK