Na co všechno pamatovat při změně práce

13.11.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Už jste toho měli akorát tak plné zuby a rozhodli jste se odejít z práce? Nebo vás zlákala nabídka vyššího platu i podmínek? Nejspíš jste dobře udělali v obou případech. Teď už byste tedy měli zvládnout „jen“ proces opuštění pracovního místa. A pozor také na novu smlouvu.

Abychom jmenovali všechny možnosti, taky je možné, že jste prostě dostali „padáka“. Pokud to zrovna nebylo za alkohol, nebo za to, že jste v práci spíš nebyli než naopak, pak byste taky měli být při opouštění zaměstnání pozorní.

Přečtěte si také: Kdy vás můžou vyhodit na hodinu?

Běžný odchod a odstupné

Máte-li uzavřenu se zaměstnavatelem standardní pracovní smlouvu a míníte mu dát vale, můžete dát výpověď bez udání důvodu. Výpovědní doba činí dva měsíce a nezačíná hned, ale první den následující měsíc po výpovědi. Nemáte nárok na odstupné a po dvou měsících odcházíte.

Můžete také ale odejít po dohodě se zaměstnavatelem. Domluvíte se, že skončíte v jistý den, ne ale dřív, než bude dohoda podepsána. Dohodnout si pak můžete odstupné ze zákona, nebo jinou odměnu. To je důležité předem vědět a než cokoli podepíšete, určitě si dokument nejprve pečlivě pročtěte, případně ho zaneste nejprve k posouzení právníkovi. Za to by vás nikdo kárat neměl, pokud je vše v pořádku.

S prázdnou nikdy ne

I když budete odcházet po dvouměsíční výpovědní době neměli byste odejít bez zápočtového listu. Jistě ho po vás budou chtít v novém zaměstnání, nejdůležitější ale je pro započítání důchodu. Ve chvíli, kdy novou práci nemáte, je důležité se tím taky netajit a zaměstnavatele požádat o formulář, který je větší a uplatní se právě na UP při posouzení při žádosti o možnou finanční podporu. Stejně tak si můžete vyžádat i posudek, ve kterém zaměstnavatel zhodnotí vaše schopnosti a působení ve firmě.

Změna práce - na co nezapomenout

(foto: Shutterstock)

 

Pozor na firemní věci

Firma vám zpravidla některé věci či předměty k práci propůjčuje. Může to být ochranný oblek, brýle nebo laptop a mobil, případně i firemní auto. Svěřeny vám byly do rukou s tím, že jste podepsali, že je přebíráte. Ve chvíli jejich odevzdání by vám měl zaměstnavatel také podepsat, že jste je v pořádku a hlavně všechny odevzdali.

Jestliže jste měli na starosti víc přístrojů, které jste přidělovali kolegům, například tiskárny, ale může to být cokoli cenného, neopouštějte firmu bez kontroly všech položek, které by měly na skladě být a nechte si o tom vyhotovit protokol. Asi si dokážete představit, co by se stalo, když by se po vašem odchodu zjistilo, že něco chybí a vy jste neměli důkaz o tom, že při opouštění brány podniku byl z vaší strany „vyrovnán účet“

Vítejte v nové práci

A zítra ráno vstanu a do práce už pojedu jinou cestou. Je to prima pocit, ale nenechte se opít euforií. Hlavně při studiu nové pracovní smlouvy byste měli být pozorní, protože jinak s vámi může být hezky zameteno. Týká se to třeba působiště práce. Místo výkonu by mělo být konkrétní – město a ulice, pobočka. Pokud se setkáte s vymezením „na Benešovsku“, jistě se s tím nespokojte (pokud tedy nebudete pracovat jako brand manager některého produktu a skutečně ho na Benešovsku prodávat a objíždět zákazníky autem).

Právníci radí mít v pracovní smlouvě také zmíněnu mzdu, protože její změna pak musí být vámi odsouhlasena.

Stejně jako s místem výkonu práce je to i s prací samotnou. Měla by být pospána co nejpřesněji, důvody jsou jasné. Pokud bude totiž nastíněna jen mlhavě a vy se neubráníte, když vás pošlou dělat něco, k čemu kvalifikace nemáte, nebo co dělat nechcete. 

Také si přečtěte: Na co pamatovat při nástupu do nové práce

Nepalte mosty

Ať už se stane cokoli, pokuste se odejít v dobrém. Snad jste ve staré firmě zažili i docela prima chvíle, takže se s každým rozlučte a nedělejte na ně dlouhý nos, že tam musí zůstat. Co když vás to za půl roku na novém místě začne štvát a vy bude nostalgicky vzpomínat na staré spolupracovníky i práci. A možná tam náhradu ještě mít nebudou…

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 21 krát

Články ze sekce: DANĚ