Otestujte se: Co všechno víte o měnovém kurzu?

21.11.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Měnový kurz je jedna ze základních ekonomických veličin, se kterou se setkáváme často. Hlavně když jedeme na dovolenou a chceme vědět, kolik euro za kolik korun dostaneme. Víte ale o měnovém kurzu vše, co se vyplatí znát? Otestujte se.

Měnový kurz je ve zkratce cena peněz. Tedy v případě Česka je to cena české koruny na světových devizových trzích

V minulosti se měnový kurz určoval různými způsoby. Před první světovou válkou byla rozhodující například cena zlata a hodnota zlata ve měně (tzv. zlatý standard). Po druhé světové válce zase vznikl tzv. bretton-woodský systém, který administrativně určoval kurzy jednotlivých měn k americkému dolaru. V dnešní době většinou platí, že měnový kurz je tvořen poptávkou a nabídkou měny na devizových trzích. S tím, že velikost měnového kurzu čas od času ovlivňuje centrální banka devizovými operacemi na trhu.

Kurz, který je určován čistě situací na devizovém trhu, je nazýván jako plovoucí (floating), případně jako plovoucí s intervencemi centrální banky (managed floating). Pokud je kurz stanoven administrativně centrální institucí jako hodnota domácí měny k cizí měně, je tento kurz nazýván jako fixní.

Český měnový kurz je v současné době víceméně volný a je určován devizovým trhem.

Valuty nebo devizy

Devizový kurz je zažitý výraz pro směnný kurz všech forem peněz, přesněji se ovšem devizový kurz týká pouze bezhotovostních transakcí. Kdežto při směně ve směnárně a získání hotovosti v cizí měně se používá tzv. valutový kurz. Valuty jsou cizí měna v hotovosti, devizy jsou cizí měna na bankovním účtu, tedy v bezhotovosti.

V praxi často platí, že devizový kurz, ten bezhotovostní, je výhodnější než valutový. S valutami a s hotovostí je totiž spojena řada rizik, například krádež, směnárny také musí platit nájem a pracovní sílu, která manipuluje s hotovostí. Proto je devizový kurz často o dost méně výhodný, směnárny si tím kompenzují vyšší náklady spojené s výměnou peněz v hotovosti.

TIP: V praxi tak často vyjde mnohem výhodněji vybrat v zahraničí peníze z bankomatu s českou platební kartou, než měnit peníze v hotovosti ve směnárně.

Spotový nebo termínový kurz?

Pro operace na devizových trzích se používá spotový a termínový kurz. Spotový kurz je kurz, který každý známe, je to ten okamžitý měnový kurz, za kolik vám ve směnárně nebo bance vymění  koruny za eura.

Termínový kurz je cena směny ne dnes a ne právě teď, ale v předem sjednaném okamžiku v budoucnosti. Termínový kurz se nazývá také jako forwardový kurz a je spojený s tzv. finančními deriváty. Ve zkratce to znamená, že za určitý poplatek je možné si na devizovém trhu sjednat směnný kurz, za který bude obchod realizován v budoucnu. Tím se obchodníci jistí proti případnému kurzovému riziku, protože dopředu znají směnný kurz, i když se obchod uskuteční třeba až za rok.

ČNB a měnový kurz

(foto: Shutterstock)

Kdo určuje měnový kurz?

Neexistuje právní předpis, který by přikazoval, jaký měnový kurz musí při převodu peněz směnárna nebo banka použít. Platí ale, že tento obchodní směnný kurz se odvíjí od oficiálního kurzu koruny, který vyhlašuje Česká národní banka. ČNB stanovuje kurzy koruny k ostatním měnám každý den ve 14:30 na základě toho, jak se jednotlivé měny obchodovaly na devizovém trhu ve 14:15 místního času. Na základě kurzů vyhlášených ČNB si pak dále banky a směnárny určují měnové kurzy, které použijí.

Česká národní banka má kromě vyhlašování kurzu koruny a sledováním jeho vývoje na devizových trzích také na starosti českou měnovou politiku. Na základě ekonomických analýz pak vstupuje na devizový trh, kde operacemi na devizovém trhu (tedy prodejem a nákupem české koruny) ovlivňuje devizový kurz koruny k dalším světovým měnám, nejčastěji sledované měnové páry jsou k euru a americkému dolaru.


Test: co je měnový kurz a jak se používá?

Měnový kurz je ve zkratce cena měny na devizovém trhu. Za kolik českých korun můžeme nakoupit euro a kolik českých korun dostaneme za jedno euro. S měnovým kurzem jste se už určitě setkali. Otestujte si, co o kurzech víte, nebo nevíte.

Co je to deviza?

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: Spotřebitel