Razie v Deutsche Bank kvůli praní špinavých peněz pokračuje

30.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 30. listopadu (ČTK) - Policejní razie v největší německé bance Deutsche Bank dnes kvůli značnému objemu dokumentů pokračuje. Oznámila to mluvčí frankfurtské prokuratury. Úřad později potvrdil, že prohledávány jsou kanceláře nejvyššího managementu. Kriminální policie, prokuratura a daňová inspekce začaly už ve čtvrtek prohledávat šest poboček banky ve Frankfurtu nad Mohanem kvůli obviněním z praní špinavých peněz spojeným s takzvanými Panamskými dokumenty.

Mluvčí Deutsche Bank komentář k situaci odmítl. Ve čtvrtek banka oznámila, že s vyšetřovateli spolupracuje.

Akcie banky, které letos už ztratily téměř polovinu své hodnoty, i během dnešního dopoledne ztrácely asi 1,5 procenta.

Vyšetřovatelé se zabývají činností dvou nejmenovaných zaměstnanců banky, kteří údajně pomáhali klientům zakládat firmy v daňových rájích za účelem praní špinavých peněz. Jak oznámila kancelář prokurátora, zaměřují se na léta 2013 až 2018. Ve čtvrtek vyšetřovatelé zajistili dokumenty v papírové i elektronické podobě.

Nedostatky v kontrolních procesech Deutsche Bank, jejichž cílem je zabránit praní špinavých peněz, upoutaly pozornost regulátorů na obou stranách Atlantiku. V září německý úřad pro regulaci finančního sektoru BaFin bance nařídil, aby podnikla další kroky v prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. Jmenovala firmu KPMG jako třetí stranu k posouzení pokroku.

V loňském roce uložili britští a američtí regulátoři Deutsche Bank pokutu téměř 700 milionů dolarů (přes 16 miliard Kč) za to, že umožnila praní špinavých peněz prostřednictvím falešných obchodů mezi Moskvou, Londýnem a New Yorkem. Další vyšetřování ministerstva spravedlnosti USA ještě pokračuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK