ČNB: Zadlužení domácností v říjnu stouplo na 1,634 bilionu Kč

30.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Dluhy českých domácností u bank a družstevních záložen se v říjnu meziměsíčně zvýšilo o téměř 14 miliard korun na 1,634 bilionu Kč. Meziročně bylo zadlužení vyšší o 118 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB). Dluhy firem rovněž stouply, proti září narostly o téměř 16 miliard na 1,132 bilionu korun a proti loňskému říjnu o 85 miliard.

Dluhy tuzemských domácností rostou nepřetržitě od února 2016. Od té doby se zvýšily o více než čtvrt bilionu korun. Zadlužení firem proti domácnostem v posledních letech častěji kolísalo. Například od loňského září do letošního ledna dluhy firem meziměsíčně klesaly a pokles zaznamenaly ještě letos v březnu, od dubna však stoupají.

Lidé si nejvíce peněz půjčují na bydlení. Z celkového objemu peněz, které si vypůjčily firmy, mají největší podíl dlouhodobé úvěry.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

ktp jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK