Kdy se (ne)vyplatí pracovat při exekuci?

11.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Každá osoba v exekuci by se měla pokoušet co nejrychleji splatit své dluhy. Tou nejzákladnější možností, jak na to, je samozřejmě vydělávat. Ne vždy je to ale pro dlužníka z hlediska příjmů výhodné. Kdy vám zůstane víc peněz bez práce?

Exekuce představují významný problém pro desetinu české společnosti. Každou minutu navíc přibude jedna nová. Závažné dopady mají exekuce také na oblast zaměstnanosti. Potýká se s nimi jedna pětina uchazečů o práci, v některých regionech může jít ale podle odhadů až o 80 procent. Při nástupu do zaměstnání si tito lidé ekonomicky často pohorší a dostávají se do finanční tísně. To a mnohem více vyplývá ze zjištění analýzy nastavení systému dávek, daní a exekucí vypracované Centrem pro společenské otázky - SPOT.

Exekuce a dávky hmotné nouze

V Česku je podle posledních dostupných údajů z května 2018 přes 170 tisíc lidí, kteří pobírají dávky hmotné nouze. Ačkoli počet příjemců této dávky v posledních letech klesal, v budoucnu se očekává spíše mírný nárůst nebo stagnace. Podle odborníků jsou na vině exekuce, kvůli kterým se lidé, kteří nastupují do práce, často vrací na sociální podporu.

„V tíživé životní situaci má člověk nárok na dávky v hmotné nouzi, pak se mu naskytne příležitost pracovat, a tak nastoupí do práce. Po nástupu se samozřejmě o své pohledávky přihlásí exekutoři, z platu nebo mzdy dotyčnému tak prakticky nic nezůstává. Často sotva zaplatí náklady za bydlení a někdy ani to ne. Práce se pro ně stává de facto existenčním rizikem. Časem je finanční situace tak neúnosná, že se opět vrací na dávky,” vysvětluje Karel Novák, sociální terénní pracovník organizace IQ Roma Servis podílející se na analýze výhodnosti práce pro Centrum pro společenské otázky - SPOT.

Jak pracovat v exekuci - dávky, nezabavitelné minimum 2018

Zdroj: Shutterstock

Kolik je nezabavitelné minimum v roce 2018?

Exekutor se může domáhat splacení pohledávek hned dvěma způsoby. Tou první je zabavení a následné prodání majetku dlužníka. Druhým způsobem je postihnutí jeho platu srážkami ze mzdy. Exekutor může „sáhnout“ i na náhradu mzdy, příjmy z DPČ a DPP, nemocenskou, mateřskou, rodičovský příspěvek, důchod a dále i některé další sociální dávky, jako je např. podpora v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci.

Existuje však tzv. nezabavitelné minimum, které exekutor postihnout nemůže a dlužníkovi musí ze zákona zůstat. Tato částka je pro každého jednotlivce stejná, popř. se do ní započtou ještě ostatní členové domácnosti. V roce 2018 činí 6 225,33 Kč, v loňském roce to bylo 6 155 Kč.

Vzhledem k tomu, o jak malou částku se v rámci nezabavitelného minima jedná, se není čemu divit, že mnoho nezaměstnaných osob raději zůstává na sociálních dávkách namísto toho, aby šli vydělávat. A to už minimálně proto, že některé exekučně nezabavitelné sociální dávky se počítají podle příjmu, jaké měl žadatel před exekucí.

Částka, která zůstává domácnosti v exekuci, kde někdo z dospělých má práci, je v řadě situací nižší, než kolik jsou stanovené minimální standardy v systému dávek.” uvádí Lucie Trlifajová, šéfka výzkumného týmu SPOT.

Jak pracovat s exekucemi?

Projekt Dobrá práce v obci přichází nově s tzv. kalkulačkou výhodnosti práce v testovací verzi. Ta propojuje modely výpočtů zdanění mezd, exekučních srážek a výpočtů nároku na nepojistné sociální dávky, a tím umožňuje spočítat skutečný disponibilní příjem domácnosti.

„Kalkulačka pomůže sociálním pracovníkům lépe poradit klientům v exekuci, jakou práci a za jakých podmínek přijmout a jaké dopady na jejich finanční situaci to bude mít. Zároveň věříme, že se nám tím podaří otevřít debatu o nedostatcích současného nastavení systému dávek a exekucí,” uzavírá Trlifajová.

 

Jaké sociální dávky nepodléhají exekuci?

  • Doplatek na bydlení
  • Příspěvek na živobytí
  • Jednorázové dávky pomoci v hmotné nouzi
  • Porodné
  • Pohřebné
  • Jednorázové dávky pěstounské péče
  • Peněžité dávky sociální péče

Zdroj: www.pracevobci.cz, SPOT


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel