Výprodeje na akciových trzích mohly způsobit algoritmy

07.12.2018 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Akciové trhy jsou opět pod tlakem a to navzdory pozitivním výstupům z víkendového summitu G20 v Argentině, kde se prezidenti dvou největších ekonomik Číny a USA dohodli na 90denním příměří v obchodním sporu, během kterého na sebe nebudou zavádět další cla. Akciové trhy vnímaly zprávy pozitivně a v pondělí otevřely silným nákupním gapem.

Pozitivní nálada však příliš dlouho nevydržela a hned druhý den se akciové indexy opět ocitly pod prodejním tlakem. Důvodů může být hned několik v čele s klesajícími výnosy z amerických dluhopisů. Čím dál častěji se však hovoří o vysokofrekvenčním obchodování, které může stát za nedávnými výprodeji.

Obchodují počítače lépe než lidé?

Vysokofrekvenční neboli algoritmické obchodování stojí za přibližně 80 % celkového zobchodovaného objemu na akciových trzích v USA. Fenomén mechanického obchodování používá pokročilé matematické modely k realizaci vysokorychlostních obchodních rozhodnutí. Mnoho analytiků věří, že období silných výprodejů během roku 2018 bylo způsobeno právě počítači, které reagují na okamžitá zveřejnění dat, aniž by je zanalyzovaly, jak to dělají lidé.

Počítače se mnohem méně soustředí na zisky společností nebo výhledy na další kvartály a vytváří krátkodobé pohyby založené na specifických datech zveřejněných každý den. Denní objem algoritmického obchodování se může měnit v závislosti na volatilitě, ale za posledních několik let je jejich vliv na trhy mnohem více viditelný.

Minulý rok jedna z největších investičních bank J.P. Morgan řekla, že pouhých 10 % z celkového objemů obchodů na akciových trzích zobchodovali obchodníci, kteří realizovali obchody na základě fundamentální analýzy společností. Vzrůst algoritmického obchodování znamená, že v trhu jsou určité úrovně, které aktivují prodejní objednávky.

První z výnosových křivek invertovala

Jsou zde i možné další důvody a jedním z těch nejskloňovanějších je náhlý pokles amerických výnosů z dluhopisů. Ty se v případě desetiletých splatností držely od začátku září nad 3 % a hovořilo se o jejich vlivu na nervozitu investorů, kteří zpochybňovali výnosnost akcií při vysokých výnosech z dluhopisů. Výnosy z dluhopisů se však začátkem týdne dostaly po 3 měsících pod 3 %, což by měla být pro akcie dobrá zpráva, nicméně pokles výnosů ještě více zploštil výnosovou křivku.

Zplošťující výnosová křivka varuje investory před blížící se inverzí křivky, což v minulosti dokázalo velmi spolehlivě předpovědět recesi v americké ekonomice. Nejsledovanější výnosovou křivkou je rozdíl mezi 2 a 10letými výnosy z dluhopisů, ten se dostal na 0,21 bodů a dále se zplošťuje směrem k nule. Inverze již dosáhl rozdíl mezi 3 a 5letými dluhopisy a v blízké budoucnosti ho mohou následovat i další výnosové křivky, což si získá mnohem větší pozornost investorů, kteří se bojí o zpomalení globální ekonomiky.

Pro investory může tak jít o signál, že se blíží konec utahování měnové politiky. Všeobecně se očekává, že FED do konce roku ještě jednou zvýší základní úrokovou sazbu, příští rok by však mohly úrokové sazby dosáhnout své neutrální úrovně, řekl ve svém posledním projevu guvernér FEDu Jerome Powell.

Ať už stojí za dalším výprodejem na rizikových aktivech cokoliv, uklidnění obchodního sporu mezi USA a Čínou díky dosažení 90denního příměří akciovým trhům na příliš dlouho nepomohlo. Jednalo se přitom téměř o milník, který investoři dlouho nervózně vyhlíželi. Od začátku roku se mluví o překoupenosti akciových trhů a výraznější korekce by určitě byla na místě. Pokud však uvážíme agresivitu intradenních výprodejů, kterou způsobují čekající objednávky, které jsou automaticky naprogramovány v algoritmech, vysokofrekvenční obchodování má na výprodejích bezesporu svůj podíl.


Přečtěte si také:

BOSSAAutorem článku je analytik společnosti Bossa.

BOSSA - Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012.

Autor článku

Štěpán Hájek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ