Nezaměstnanost byla v listopadu bez změny, inflace klesla

10.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. prosince (ČTK) - Zatímco nezaměstnanost v Česku v listopadu zůstala na 2,8 procenta, meziroční inflace klesla na dvě procenta z říjnových 2,2 procenta. Trh práce tak podle analytiků zůstává bez výraznějších změn. Firmy mají stále nedostatek pracovníků a stoupá tlak na růst mezd, prostor pro další růst ekonomiky tak zůstává omezen. V případě inflace ekonomové pokles považují za přechodný jev, na počátku příštího roku by měla kvůli růstu cen energií stoupnout až nad 2,5 procenta.

Bez práce bylo v listopadu 215.010 lidí, což je nejméně od června 1997. Počet volných pracovních míst vzrostl na více než 323.500. Přestože podíl nezaměstnaných osob zůstal na stejné hodnotě jako v říjnu, absolutní počet evidovaných uchazečů stále klesá. V listopadu bylo bez práce o 612 lidí méně než v říjnu.

Nejnižší, 1,8 procenta, zůstala míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji. V Praze a Plzeňském kraji činila 1,9 procenta a v Jihočeském a Královéhradeckém dvě procenta. Naopak nejvyšší, 4,3 procenta, je v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

\"Ukazuje se, že nezaměstnanost už v podstatě nemá kam klesat, i když se firmám nedostává stále více lidí,\" uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. \"Nezaměstnanost zřejmě klesla na své přirozené dno a k dalšímu poklesu nemá prostor,\" upozornil i hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek. Podle nich v dalších měsících kvůli ukončování sezónních prací však nezaměstnanost přechodně stoupne.

V případě cen v listopadu výrazně zlevnily v meziročním srovnání například vejce, a to o více než 26 procent. Cena cukru klesla o třetinu. Méně se platilo i za pečivo, vepřové maso, oleje a tuky nebo ovoce. Pokles cen u těchto potravin proti říjnu zrychlil. Nájemné proti loňskému listopadu zdražilo o 3,3 procenta, elektřina o 5,6 procenta, teplo a teplá voda o procento. Vyšší byly i ceny vodného a stočného. O půl procenta naopak zlevnil zemní plyn.

\"Vyloučíme-li rozkolísané ceny potravin a pohonných hmot, inflační tlaky v ekonomice zůstávají viditelné. Inflační tlaky budou postupně sílit nejen z titulu napjatého trhu práce a rychlejšího růstu mezd, ale i vlivem růstu cen energií, zejména elektřiny a plynu pro domácnosti. K tomu se zároveň bude přidávat zrychlování cen potravin z titulu horší sklizně v letošním roce,\" uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského by začátkem příštího roku měly spotřebitelské ceny vzrůst až ke třem procentům.

Listopadová meziroční inflace byla o 0,5 procentního bodu nižší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka. Důvodem bylo podle Táborského především neočekávaně rychlé odeznění předchozího růstu cen potravin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK