Senát asi podpoří novelu proti nekalým praktikám směnáren

11.12.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. prosince (ČTK) - Senát pravděpodobně podpoří novelu proti nekalým praktikám některých směnáren. Senátní hospodářský výbor ji doporučil schválit beze změn. Předloha počítá s tím, že klienti směnáren by mohli odstoupit od transakce do tří hodin od směny peněz. U směnárenských automatů bude lhůta pro odstoupení až tři pracovní dny. Opatření se kvůli možným spekulacím má vztahovat jen na částky do 1000 eur.

Předloha zavádí také pravidlo, že pokud směnárna poskytne v souvislosti se směnou doplňkovou službu, bude moci klient odstoupit i od této služby.

Informace o právu na odstoupení od transakce bude na stvrzence ze směnárny uvedena na prvním místě. Na dokladu o transakci bude také muset být uvedena webová stránka České národní banky, kde budou uvedeny informace o právech zákazníka.

Asociace směnáren podle svého dřívějšího vyjádření s návrhem nesouhlasí. Je podle ní nesystémový. Také Česká bankovní asociace hodnotí změnu zákona jako nešťastnou. Podle ní ohrozí poskytování směnárenských služeb v bankách. Banky budou muset podle asociace vynakládat miliony až desítky milionů korun na úpravy IT systémů zpracovávajících směnárenské operace.

Novela také zpřísňuje pravidla pro inzerci výhodnější nabídky kurzů, evidenční povinnosti směnáren a vymezuje hranici mezi provozováním směnárenské činnosti a poskytováním platebních služeb.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK