Jezdíte na vánoční trhy do zahraničí bezpečně?

17.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Nejen ve velkých, ale i v malých městech jsou předvánoční trhy, kde voní všelijaké dobroty a je k dostání zajímavé zboží, kterým bychom mohli své blízké obdarovat. A čím dál víc z nás nevyhledává tato místa u nás, ale jezdí i za hranice České republiky. Myslíme v takových případech opravdu na všechno?

Vždyť je to jen na den nebo na dva, nemá cenu se o nic starat. Sedneme do auta, dojedeme na místo, pobavíme se nakoupíme a pojedeme domů. To je samozřejmě ideální případ, kdy se v zahraničí nic nám nebo našemu autu nestane. Ale co když…?

Jen na pár hodin?

Když se někoho zeptáte, zdali by se na cestu do zahraničí pojistil, snad každý řekne, že to je samozřejmost. Ale dvě třetiny lidí pojištěných není, pokud si jedou za naše hranice jen na pár hodin nebo dnů. Říkají, že do České republiky by dohodili kamenem, tak to snad ani nestojí za to.

Jenže náhoda se na nic neptá. Manželka může na trzích nešťastně uklouznout, dceru rozbolí zub a vy je budete přemlouvat, aby vydržely k hranicím, už, už tam budete. Ale zdraví máme jen jedno, takže zdravotnickou pomoc vyhledáte. A budete platit hotově, protože nejste pojištěni. Ošetření bude stát mnohokrát víc než desítky korun, které byste dali u nás za den dva pojištění. Zkažené Vánoce a prázdná kapsa – výsledek spoření na nesprávném místě, nebo spíš mávnutí rukou nad „zanedbatelným“ problémem.

Mám přece kartičku s logem EU

Je pravda, že naše zdravotní pojištění, tedy modrá kartička, je platná v zemích EU. Ale ne plošně a vždy. Platí jen do té míry, jak je lidem v navštívené zemi umožněno čerpat zdravotní péči z veřejných zdrojů. V praxi to tedy znamená, že ve velmi nutných případech ošetřeni budete, ale velmi pravděpodobně to nebude úplně zdarma, budete doplácet tolik, kolik by dopláceli místní. A pokud to nevíte, náš systém zdravotní péče je oproti ostatním zemím velmi široký a přejícný. Ve většině zemí se za vyšetření na ambulanci doplácí desítky i stovky eur, pokud se jedná o pobyt v nemocnici nebo závažný zákrok může stát tisíce i desetitisíce eur.

Cestovní pojištění na vánoční trhy

(foto: Pixabay)

 

Nejen zdraví…

Nikdo nechce kreslit čerta na zeď, ale může se taky stát, že přijdete ke stánku, kde prodávají starožitné sklo, vrazíte do něj a polovina vystaveného zboží se vysype na zem. Majitelé skla si k vám už razí cestu střepy, které se nenadále staly vaším majetkem, protože je budete muset zaplatit. Co teď? Pokud nemáte pojištění odpovědnosti, nezbývá nic jiného než pomoc rodiny, přítel na telefonu, ale úplně nejspíš nejbližší bankomat. Jinak policie, vyšetřování a jasné obvinění, protože viník je nezpochybnitelný. V případě pojištění je věc jasná – událost se sepíše a vše už řeší pojistný ústav.

Zmínili jsme rozbité sklo a vlastní nešikovnost. Jestliže jste ale na předvánočních trzích s dětmi, může se jim podobná nehoda při troše pozornosti stát daleko častěji než dospělému. Měli bychom na to tedy myslet.

Jak na to?

Když se na adventní trhy rozhodnete vyjet autem, určitě si ho zkontrolujte, nevynechejte také veškeré doklady k němu. Nějaké pojištění jistě máte, takže svého pojistitele kontaktujte a zeptejte se, jaké by mělo být pro vás optimální pojištění na například jednodenní zájezd do ciziny a jaké se na ně vztahuje čerpání služeb. Variant bude jistě víc a vy byste neměli zapomenout, že odtah vozu, náhradní díly nebo případné opravy mohou přijít skutečně draho.

Pozor na alkohol

Na trzích se pije svařené víno, různé „turbo“ nápoje, zkrátka alkohol. Klidně si dejte, ale pojišťovnu v případě nehody ani nekontaktujte. Pokud se totiž nepříjemnost stala pod jeho vlivem, pojistka ji nekryje, což platí u všech pojistných ústavů plošně.


Přečtěte si také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel