Čím topíte: plyn, elektřina nebo tuhá paliva?

22.01.2019 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Energie, to je věčné téma a v zimě to cítíme snad všichni. A tak se hovor stáčí často k otázce, co je vlastně výhodnější, topit plynem, nebo elektřinou?

Elektřinu má každá domácnost, je tedy dostupná naprosto všude. S plynem, to tak jednoduché není, některé domácnosti jej ještě dnes nemají, zvláště na venkově. Pro ty je volba jasná – chtějí-li topit, pak elektrickým kotlem nebo dřevem. Tam, kde se plynofikovalo, tam je ještě třetí varianta plyn.

Začněme historií. Dřív se topilo uhlím, koksem, briketami, dřevem. Saze, puch, nedýchatelno, zvláště když nastala inverze. Na počátku 90. let se u nás hojně plynofikovalo a lidé si kupovali plynové kotle. Vzduch se vyčistil, ale taky časem pořádně zdražily energie. Ti, co si nechali vedle plynového kotle ještě ten na tuhá paliva, byli za chytráky. No, a nakonec se jako nejdražší ukázala být elektřina. Přečkat topnou sezónu pomocí elektrického kotle, to už něco stojí.

Nic jednoznačného

Devadesátá léta minulého století byla krásnou a nadějnou dobou. Lidé vyhazovali kotle na tuhá paliva a kupovali plynové kotlíky. Plynoví instalatéři byli zpocení, kolik měli práce. Alternativou ekologického vytápění byla elektřina. V té době nebyly energie tak finančně náročné, takže se mnozí pro „čistší“ elektřinu rozhodli.

Dnes je vše jinak, a hlavně nic není jednoznačné. Když se budete rozhodovat, co pro svůj dům zvolit za vytápění, musíte hledět hned na několik faktorů, např. jak máte energeticky náročný dům, jestli je to novostavba, nebo starší domek, a také dokdy chcete, aby se vám investice vrátila.

 

Plyn

Mít doma zavedenou plynovou přípojku je velkou výhodou. Topení plynem je ekologické a oproti kotlům z  devadesátých let jsou ty dnešní, například kondenzační kotle opravdu velmi úsporné. Jsou sice dražší, ale investici máte během několika, například pěti let zpátky a pak už jen šetříte. Plynový kotel také nepotřebuje žádný velký servis, doporučuje se jednou ročně zavolat toho šikulu v montérkách, který kotlík zbaví vodního kamene, seřídí ho a taky změří, jestli se plyn nevydal zamazanými cestami a neuniká do obývacích prostorů.

Můžete také ušetřit na tom, že ho nezavoláte a čekáte, až se prostě něco stane. Tím není myšlen výbuch, k tomu opravdu dochází velmi, velmi zřídka a zpravidla za to nemůže kotel. Může dojíte k tomu, že se potrubí ucpe vodním kamenem, do kotle neproudí voda, přehřeje se a bezpečnostní pojistka ho vypne. Pokud je listopad a máte doma třeba malé dítě, budete jen koukat na teploměr, jak teplota padá a „šikula“ vám nebere telefon, protože právě takhle to zanedbalo víc jedinců a on je musí objíždět jednoho pod druhém. Tak na to raději myslete

Až si budete plynový kotlík vybírat, nechte si poradit emisní třídu přístroje. Zde platí čím vyšší, tím lepší. V tu chvíli už máte jistě taky vybraného dodavatele plynu a je to ve vaší oblasti ten nejlevnější, sami jste si všechny dostupné dodavatelské firmy porovnali.

Čím se doma vyplatí topit

(foto: Shutterstock)

Elektřina

Pokud nemáte plynovou přípojku, a chcete topit ekologicky, nezbude než topit elektřinou. Můžete svého dodavatele požádat o nižší distribuční sazbu, tak získáte „noční proud“ kdy je účtována nižší sazba. Elektřina se vyplatí v domě, který je energeticky nenáročný, typicky například pasívní dům. V něm bude lepší elektřina, než drahý plynový kotel nebo čerpadlo.

A stejně jako u plynu i u elektřiny si dobře rozmyslete, koho energii necháte dodávat. Porovnejte dodavatele a zvolte nejvýhodnějšího.



Podobojí

Jako ekonomicky optimální varianta se dnes jeví plynový (nebo elektrický) kotel a třeba krbová kamna nebo vedlejší kotel na tuhá paliva, nejlépe dřevo nebo pelety. A pokud bydlíte na venkově, kde můžete koupit dřevo levněji, nemá to chybu.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ